Dünya İstihdamda yapay zeka istilası

İstihdamda yapay zeka istilası

Paylaş
İstihdamda yapay zeka istilası

Yapay zekalı teknoloji geliştiren liderler, ‘dijital çalışanlar’ın 2030 yılına kadar her ofisi ele geçireceğini söylüyor.

Dünya genelindeki şirketlerde insan kaynakları işlevlerinin yüzde 40’ı otomatikleştirilmiş teknolojiyi kullanıyor. Yapay zekanın yükselişi, ofislerdeki çalışma hayatını da 2030’a kadar kökten değiştirecek. ChatGPT’nin yaratıcısı Sam Altman için çalışan yapay zeka (AI) şirketi Tomoro.AI’nin yöneticisi Ed Broussard, iş dünyasında yaşanacak değişiklikleri açıkladı. Buna göre dijital çalışanlar, iki yıl içinde büyük bir sıçrama yapacak.

Haberin Devamı

E-postaları yanıtlamak, faturaları düzenlemek, müşteri hizmetleri sorularını yanıtlamak ve iş takvimini yönetmek gibi bildiğimiz işyeri düzenindeki işler, dijital çalışanlara emanet edilecek. Bu da yönetici asistanlarına ve bu hizmetler için alınan teknolojik kaynağa ihtiyacı bitirecek. Sentetik çalışanların sağlayacağı verimlilik, haftada üç günlük çalışma sisteminin önünü açacak.

YAKALAYAMAYAN YOK OLACAK

AI teknolojisi hukuk, yatırım ve pazarlama sektörlerinde de yönetim ve araştırma görevlerini üstlenecek. Bu konuda insana bağımlılığı yok edecek. Hemşire ve yazılım geliştirici rollerini de AI çalışanlar üstlenebilecek. Yapay zekalı sağlık çalışanları şimdiye kadar ABD’de binden fazla hemşire ve 100 doktor tarafından test edildi. Yapay zeka yazılım şirketi Cognition, Devin adını verdiği otonom bir yapay zeka yazılım mühendisi üreten ilk şirket olmuştu. Devin, 20 dakika içinde kendi başına internet siteleri ve kod uygulamaları oluşturabiliyor. Şirketlere kiralanabiliyor. Broussard, “Bir dijital hemşirenin ya da bir yazılım geliştiricinin, gerçeğinin yerini tamamen almasına daha çok var. Ama bu teknolojiyi hızlı bir şekilde benimseyen kuruluşlar üretkenlik, etkinlik ve refah açısından büyük kazanımlar elde edecekler. Geride kalanlar esasen yok olup gidecekler” dedi.

Haberin Devamı