Dünya İsviçre'de 3 bin yıllık ok bulundu! Araştırmacılar okun nereden geldiği konusunda ikiye bölündü

İsviçre'de 3 bin yıllık ok bulundu! Araştırmacılar okun nereden geldiği konusunda ikiye bölündü

Paylaş
İsviçre'de 3 bin yıllık ok bulundu! Araştırmacılar okun nereden geldiği konusunda ikiye bölündü

Bern Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, İsviçre'de 3 bin yıllık malzemeden yapıldığı tahmin edilen bir ok buldu. Tartışma yaratan parçanın, daha önce İsviçre'ye düşen bir göktaşından koptuğu söyleniyor.

Jeologların çeşitli testlere soktukları okun, erken güneş sisteminde bol miktarda bulunan kısa ömürlü bir izotoptan oluştuğu ancak bu maddenin şimdilerde dünyada görülmediği bildirildi. Daha önce bu maddeden ortaya çıkan 3 göktaşına, Avrupa'nın farklı bölgelerinde de rastlanmıştı. Taşlar, ayrı zamanlarda Çek Cumhuriyeti, İspanya ve Estonya'ya düşmüştü.

Haberin Devamı

PARÇA DETAYLI İNCELEMEYE ALINDI

Araştırma ekibi, çok eski çağlara ait olduğu ön görülen bu ok görünümlü parçanın detaylı bilgisine ulaşmak için X-ışınları ve yüksek enerjili radyasyon analizleri dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullandı. Sivri uçlu parçanın kamasit ve taenit minerallerinden oluştuğu tespit edildi. 

ESKİ GEZEGEN ÇEKİRDEKLERİNDEN Mİ OLUŞUYOR?

Demir göktaşlarının, yaklaşık 4 buçuk milyar yıl önce güneş sistemimizin oluşumu sırasında meydana gelen yıkımlarda ortaya çıkan eski gezegen çekirdeklerinden elde edildiği düşünülüyor.

160 BİN YILLIK OLDUĞUNU SÖYLEYENLER DE VAR

İlginç parça, ilk olarak 19. yüzyılda Biel Gölü'nün yakınlarında bulunmuş olsa da, yeniden incelenmeye alınmak üzere Bern Tarih Müzesi'nde muhafaza edilmişti. Bazı araştırmacılar, taşın yaklaşık 160 bin yıl önce İsviçre'ye düşen Twannberg göktaşının bir parçası olduğu yönünde tahminler bulunuyor.

Haberin Devamı