Dünya Kara vebanın çıktığı yer tespit edildi

Kara vebanın çıktığı yer tespit edildi

Paylaş
Kara vebanın çıktığı yer tespit edildi

Araştırmacılar, diş kalıntılarını inceleyerek 600 yıl önce Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da on milyonlarca insanın ölümüne neden olan kara vebanın Kırgızistan’dan çıkmış olabileceğini tespit etti.

BBC’de yer alan habere göre, insanlık tarihinin en belirleyici salgınlarından biri olan Kara Veba, 14’üncü yüzyılın ortalarında bir sağlık felaketine neden olmuştu. Araştırmacılar yıllardır on milyonlarca insanın ölümüne neden olan bu salgının çıkış noktasını arıyordu.

Haberin Devamı

İskoçya’daki Stirling Üniversitesi’nden ve Almanya’daki Max Planck Enstitüsü ile Tubingen Üniversitesi’nden araştırmacılar, Kırgızistan’da Issyk Kul Gölü çevresindeki mezarlıklardan iskeletlerin diş örneklerini aldı.

Diş örneklerinde DNA analizi yapan araştırmacılar, bu bölgeyi 1338 ve 1339 yıllarında buralarda artan gömülü cesetler olduğu belirtildi.

DNA ANALİZİ

Araştırmacı Dr. Maria Spyrou, ekibin yedi iskeletten DNA’yı analiz ettiğini söyledi. Spyrou, dişlerin incelenme sebebinin çok sayıda kan damarı içermeleri olduğunu belirtti.

Araştırmacı ekip, üç iskelette kara vebaya neden olan bakteri Yersinia pestis’i buldu.

Stirling Üniversitesi’nden tarihçi Dr. Philip Slavin, “Çalışmamız tarihteki en büyük ve ilgi uyandırıcı sorulardan birkaçını yanıtlıyor” dedi.

Haberin Devamı

Araştırmanın bulguları Natura dergisinde “14’üncü yüzyılda kara vebanın kaynağı orta Avrasya” başlığıyla yayımlandı.