Dünya Kayıp vaka avı! Benzersiz bir varyant tespit edildi

Kayıp vaka avı! Benzersiz bir varyant tespit edildi

Paylaş
Kayıp vaka avı! Benzersiz bir varyant tespit edildi

ABD’de iki yıl önce koronavirüse yakalanan hastada benzersiz bir varyant tespit edildi. Yeni bir salgına yol açmasından endişe edilen varyantı taşıyan hasta aranıyor.

ABD’nin Ohio eyaletinde iki yıl önce bir hastada COVID-19’a rastlandı. Hastanın virüs örneği incelenince farklı bir mutasyon taşıdığı anlaşıldı. 2021’in başında bölgeden alınan atık su örneklerinde de bu sıradışı varyanta rastlandı. Hastanın, virüsün yüksek oranda mutasyon geçirmiş versiyonunu taşıdığı anlaşıldı. Uzmanlar bölgeden atık su örneği toplamaya devam etti. Varyanta, Ohio’daki 64 kilometre mesafede bulunan Columbus ve Washington Court House kentlerinde de rastlandı. Bu kişinin iki kent arasında sık sık seyahat ettiği düşünülüyor. Öte yandan, virüsün dolaşımda olmaması rahatlatıcı bir etken olarak görülüyor.

Haberin Devamı

EN UZUN VAKA

Ancak Delta, Omicron varyantları gibi yaygınlaşması halinde yeni bir salgının patlak vermesinden korkuluyor. İncelenmesi ve bulaşıcılığını ölçmek için bu hasta aranıyor. Halen su örneklerinde varyanta rastlanması nedeniyle, hastanın, bilinen en uzun koronavirüs vakası olduğu düşünülüyor. Uzun koronavirüs hastalarının bağışıklık sistemleri genellikle zayıflıyor. Alpha, Delta, Omicron varyantlarının bu nedenle ortaya çıktığı düşünülüyor. Ancak Missouri Üniversitesi’nden mikrobiyolog Dr. Marc Johnson, gizemli hastanın sağlıklı olduğunu, günlük hayatına devam edebildiğini söylüyor. Bu hastanın virüsle bu kadar uzun süre nasıl yaşadığını araştırmanın, tedavide de yeni bir boyut yaratabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı