DünyaKomşu İran yasta! Uzman isim suikast ihtimaline dikkat çekti: Netanyahu emri vermiş olabilir

Komşu İran yasta! Uzman isim suikast ihtimaline dikkat çekti: Netanyahu emri vermiş olabilir

Paylaş
Komşu İran yasta! Uzman isim suikast ihtimaline dikkat çekti: Netanyahu emri vermiş olabilir

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve bazı yetkilileri taşıyan helikopterin düşmesinin ardından tüm dünya ayağa kalktı. Düşen helikopterlerin yerini AKINCI İHA tespit etti ve İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin hayatını kaybettiği duyuruldu. Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, düşen helikopterdeki suikast ihtimalinin üstünde durarak önemli açıklamalarda bulundu.

ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter Azerbaycan gezisi dönüşünde kaza yaptı. Haberin arından başlayan arama kurtarma çalışmaları sonrası AKINCI İHA’nın yardımı ile helikopter bulundu. İranlı yetkililer Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve aynı helikopterde bulunan Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

DEVLET TELEVİZYONU ‘HAVA ŞARTLARI’ DEDİ

İran Devlet Televizyonu, İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin olumsuz hava koşulları nedeniyle kaza yaptığını duyurdu.

ENKAZI AKINCI İHA BULDU

İran'ın talebi üzerine Türkiye, arama çalışmaları için Akıncı İHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter gönderdi. Akıncı İHA, dağlık bölgede göreve başladıktan sonra helikopter enkazının olabileceği düşünülen bir ısı kaynağı tespit etti. Bu bölgenin koordinatları İran makamlarına gönderildi. İran yönetimi bölgeye onlarca arama ekibi gönderdi.

Komşu İran yasta Uzman isim suikast ihtimaline dikkat çekti: Netanyahu emri vermiş olabilir

HAMANEY BEŞ GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ

Dini lider Ali Hamaney, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölüm haberini büyük bir üzüntüyle aldığını söyledi. Tahran'da acil şekilde toplanan kabineden OHAL kararı çıktı.

Haberin Devamı

Reisi'nin yardımcısı Muhammed Muhbir'in ülkeyi 50 gün içerisinde seçime götüreceği mesajını veren Hamaney, İran'da beş günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

ALİYEV İLE AÇILIŞ TÖRENİNE KATILMIŞTI

Tasnim konvoyda 3 helikopterin bulunduğunu ve bazı bakan ve yetkilileri taşıyan iki helikopterin güvenli bir şekilde varış noktalarına ulaştığını bildirdi.

İran ülkede çeşitli helikopterler uçuruyor ancak uluslararası yaptırımlar bunların parçalarının teminini zorlaştırıyor. Askeri hava filosunun tarihi de büyük ölçüde 1979 İslam Devrimi öncesine dayanıyor.

Ajans, İran Cumhurbaşkanı'nın, Azerbaycanlı mevkidaşı ile birlikte Pazar günü iki ülke arasındaki sınırda bir su barajının açılışını yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Komşu İran yasta Uzman isim suikast ihtimaline dikkat çekti: Netanyahu emri vermiş olabilir

“ZAMANLAMASI OLDUKÇA MANİDAR”

Konu ile ilgili Posta.com.tr’ye konuşan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi KKTC/Lefkoşa Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, Reisi’nin öldüğü kazanın arkasında bir suikast olabileceği ihtimali üzerinde durdu.

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin Azerbaycan ile kritik bir açılış töreni sonrası hayatını kaybetmesinin zamanlama açısından oldukça manidar olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gözügüzelli, “İran’ın ABD ve NATO’yu hedef alan sözlerinin ardından bu olayın meydana gelmesi tesadüf değildir. İran içerisindeki iç ve dış dinamikler açısından da önemli. Reisi tamamiyle Ahmedinejad ve Ruhani döneminin stratejilerini ve yeni iran diplomasisi ortaya koyan bir kişiydi” dedi.

Kafkasya’da Azerbaycan ile yumuşayan ilişkilerin bölgede çok kutuplu bir sistemin varlığını gösterme konusunda oldukça önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Gözügüzelli, İsrail’in bu durumdan oldukça rahatsız olduğunun altını çizdi.

Komşu İran yasta Uzman isim suikast ihtimaline dikkat çekti: Netanyahu emri vermiş olabilir

“EN RAHATSIZ TARAFLAR: İSRAİL VE ABD”

Doç. Dr. Gözügüzelli, bu durumdan en rahatsız tarafların ABD ve İsrail olduğunu belirterek şöyle konuştu:

ABD başta olmak üzere Batı devletlerinin yoğun ambargosu altında bulunan İran’ın yüzünü Doğu’ya çevirerek Çin arabuluculuğu ile Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri ile başlayan görüşmelerin buna kanıt niteliğinde. İran, kendisine yönelik Batı’nın uyguladığı ambargolara karşı bir çıkış ve nefes alma politikası olarak yüzünü Doğu’ya çevirdi.

 

“NETANYAHU SUİKAST EMRİ VERMİŞ OLABİLİR”

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun İbrahim Reisi’ye karşı bir suikast emri vermiş olmasının oldukça yüksek bir ihtimal olduğunu belirten Doç. Dr. Gözügüzelli, “Suikast yüksek bir ihtimal olarak görünse ve İran buna dair kanıtlar bulsa da İran’ın bunu uluslararası kamuoyuna bunu böyle lanse etmesi beklenmiyor. İran’ın ekonomik olarak içinde bulunduğu koşullar buna izin vermiyor” ifadelerini kullandı.

Hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin Körfez ülkelerinden Hindistan’a kadar pek çok ülkeyle yakın ilişkilerde bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Gözügüzelli, “İran, vekil güçler üzerinden gerilimin artışını sağlayabilir. Reisi’nin yerine daha sonra seçilecek kişinin daha radikal bir politika izlemesi de söz konusu olabilir” dedi.

Komşu İran yasta Uzman isim suikast ihtimaline dikkat çekti: Netanyahu emri vermiş olabilir

"OHAL CİDDİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR"

Son olarak kazanın ardından İran’da ilan edilen OHAL’e değinen Doç. Dr. Gözügüzelli, şöyle dedi:

İran’da OHAL ilan edilmesi, oldukça ciddi bir konudur. OHAL, bir tehdit varlığı ülke içerisinde mevcut ise -iç karışıklık gibi- İran’a bir operasyonla karşı karşıya kaldığımız bir döneme girebiliriz. Bu dönem bölge istikrarsızlığının peşinde olan güçlerin işine yarayacak bir gelişme olur.