Dünya Korku metrosu: Tedirginlik büyüyor! Daha fazla polis istiyorlar

Korku metrosu: Tedirginlik büyüyor! Daha fazla polis istiyorlar

Paylaş
Korku metrosu: Tedirginlik büyüyor! Daha fazla polis istiyorlar

Gerek işine gitmek için gerekse şehirde dolaşmak için metroyu kullanan kadınların güvenliği günden güne korkulu bir hal alıyor. New York metrosunu kullanmak isteyen kadınlar şiddet, gasp taciz ve hatta cinayet riskiyle karşı karşıya kalıyor. İnsanlar metrolarda daha fazla polis isterken şiddetin istatistikleri dehşete düşürüyor...

Derleyen: Mine Bozkurt / posta.com.tr - Claudine Roberts, Than Than Htwe ve Michelle Go… Üçü de kadındı, üçü de farklı ırklardandı ve üçü de son iki yılda metrolarda geçekleştirilen saldırılarda öldürüldü. Mart 2020’den bu yana New York metrosunda şiddet hızlı bir yükseliş gösteriyor. Bunun sonucu olarak kadınlar metroya binmekten korkuyor ve mümkün olduğunca farklı ulaşım yollarını tercih ediyorlar.
Claudine Roberts Şubat 2021'de New York metrosunda bıçaklanarak öldürüldü. Than Than Htwe, aynı yılın temmuz ayında Union Meydanı'ndaki metro merdivenlerinden aşağı doğru çekilerek öldürüldü. Michelle Go, 2022’nin ocak ayında trenin altına itilerek öldürüldü.
Tüm bunların yanı sıra, sadece New York’ta gezmeye çalışan kadınlar da korkunç saldırılara maruz kalıyor. Örneğin bu hafta 33 yaşındaki Elizabeth Gomes, sabah erken saatte işine giderken trende kendisini taciz eden sapığı görmezden gelmeye çalışmıştı. Tacizci Waheed Foster, trenden inen Gomes’i takip etti, onu metronun duvarına fırlattı, yumrukladı ve tekmeledi… Zavallı kadın şimdi tek gözünü kaybedebilir.
Bu ay Chelsea’de Belçikalı bir kadın, bir grup erkek tarafından metronun merdivenlerinde saldırıya uğradı ve yüzü kesildi. Yine bu ay Manhattan’daki metroda bir turist kadın tecavüze uğradı.

Haberin Devamı

Ağustos ayında bir saldırgan metrodaki 80 yaşındaki kadını defalarca yumruklayarak yaraladı. Aynı ay 22 yaşındaki bir kadın metroda kendisine tokat atıldığıyla ilgili bir video yayınladı.

Temmuz ayında bir kadın Bronx’taki metro istasyonunda raylara itildi ve kemikleri kırıldı.
Şubat ayında Nina Rothschild adlı kadın, cüzdanını çalmak isteyen saldırgan tarafından kafasına defalarca çekiçle vurulduğu için hastanelik oldu. Nina’nın kafatası kırıldı.
Yine şubat ayında ismi açıklanmayan bir kadın, kendisini hedef alan tacizciden kaçmaya çalışırken üzerine dışkı atıldı.
Geçen Kasım ayında ise Taylandlı model Bew Jirajariyawetch, metroda soyulduktan sonra tecavüze uğradı ve bilincini kaybetti.

SALDIRGANLAR SERBEST BIRAKILIYOR

Haberin Devamı

Peki tüm bu şiddet olaylarındaki istatistikler neler?

Ağustos ayında yolcu ve metro çalışanları 88 ağır saldırıya uğradı. Bunların yüzde 5’inden fazlası, yolcuların yüzde 42 azaldığı Ağustos 2019’da gerçekleşti. Ağustos 2019’da her metro yolcusu diğer aylara oranla yüzde 82 daha fazla şiddete uğrama riskiyle karşı karşıya kaldı.
Metrodaki saldırılarda ceza ve tutuklanmalardaki artış ve daha fazla yolcunun metro kullanması riskin giderek azalmasını sağlasa da polis tarafından tutuklanan saldırganlar hemen serbest bırakılıyor.



Üstelik serbest bırakılanlar arasında büyükannesini öldüren, kız kardeşine saldıran ve iki kez kefaletle serbest bırakılan Foster isimli saldırgan da var. Kefalet reformu, saldırganın serbest bırakılmasında büyük rol oynuyor.

Bu yıl en son temmuz ayı da dahil olmak üzere 5 cinayet işlendi ve Mart 2020’den bu yana toplam 19 kişi metrolarda öldürüldü.
2020 yılından önce ise daha yüksek yolcu sayısına sahip olan metrolarda 12 yıl boyunca 19 cinayet işlenmişti.

Foster'ın kefaletle serbest bırakılması gibi, 2020 sonrası metro cinayetlerinin en az dördünde katil olduğu iddia edilen kişiler serbest bırakıldı.
Metrodaki tecavüzlerde ise 2020’den bu yana 23 mağdur var. Bunlardan 8’i bu yıl gerçekleşti.

YOLCULAR DAHA FAZLA POLİS İSTİYOR

Metro yolcuları çevrenin değiştiğini anlayabiliyor. Büyükşehir Ulaşım Otoritesi’nin geçen yılki anketinde insanların sadece yüzde 33’ünün metroların güvenliğinden memnun olduğu, yüzde 23’ünün insanların davranışlarından memnun olduğu ortaya çıktı. Ancak ankete göre insanların yüzde 70’i metrolarda daha fazla polis istiyor.

Bu rakamlar, 2019’un sonbaharından bu yana büyük değişiklik gösterdi. Zira o dönem insanların yüzde 70’i metrolarda kendini güvende hissediyordu.

New York’ta metro yolcusu sayısı hala normalden 3’te 2 daha az. Modern zamanın belki de en kötü durumu şu anda metrolardaki yolcuların, özellikle de kadın yolcuların, korunmasını sağlamak için bir otoritenin olmaması.

Haberin Devamı