Dünya Kremlin duyurdu: Tahıl anlaşması askıya alındı!

Kremlin duyurdu: Tahıl anlaşması askıya alındı!

Paylaş
Kremlin duyurdu: Tahıl anlaşması askıya alındı!

Kremlin'den yapılan açıklamada Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın askıya alındığı duyuruldu ve 'Anlaşma bugünden itibaren yürürlükte olmayacak. Rusya'nın şartları yerine getirilirse anlaşmaya döneceğiz' ifadeleri yer aldı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın Tahıl Anlaşması’nın sona erdiğini bildirmesinin ardından sosyal medyadan açıklama yaptı.

Ukrayna savaşının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Türkiye ve BM'nin aracılığı ile 2022'de İstanbul'da imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresi bugün doluyordu.

Haberin Devamı

Daha önce 3 kez uzatılan anlaşmanın bir kez daha uzatılması umut edilirken Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov bugün yaptığı açıklamada "Anlaşmanın Rusya'yı ilgilendiren kısımları yerine getirilmemiştir bu nedenle de Karadeniz Tahıl Anlaşması şimdilik durduruldu. Rusya'yı ilgilendiren şartlar yerine getirilirse anlaşmaya döneceğiz" ifadelerini kullandı.

Peskov, Tahıl Anlaşması kararı ile Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırının bir bağlantısı olmadığını, Rusya Devlet Başkanı Putin'in kararı saldırıdan önce verdiğini vurguladı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesinin Moskova'ya maliyetinin büyük olacağını belirtmişti.

LEYEN'DEN AÇIKLAMA

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın Tahıl Anlaşması’nın sona erdiğini açıklamasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Rusya'nın, BM ve Türkiye'nin çabalarına rağmen Karadeniz Tahıl Girişimini sonlandırmaya yönelik hamlesini şiddetle kınıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen, “BM ve Türkiye'nin çabalarına rağmen Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimini sonlandırmaya yönelik hamlesini şiddetle kınıyorum. AB, dünyanın savunmasız kesimlerinin gıda güvenliğini sağlamak için çalışıyor. AB Dayanışma Hatları tarımsal gıda ürünlerini Ukrayna'dan çıkarıp küresel pazarlara ulaştırmaya devam edecektir” dedi.