Dünya Küresel kaynama faciası! Haritadan silindi

Küresel kaynama faciası! Haritadan silindi

Paylaş
Küresel kaynama faciası! Haritadan silindi

Hawaii’nin Maui adasında küresel kaynama krizinin yol açtığı orman yangınları 36 can aldı. Tarihi kasaba haritadan silindi.

ABD’ye bağlı ada eyaleti Hawaii’nin Maui adasında salı günü başlayan orman yangını, fırtına nedeniyle büyüdü ve yerleşim yerlerini sardı. Yüzlerce kilometre güney batıda başlayan Dora Kasırgası’nın yarattığı rüzgarların yangının yayılma hızını etkilediği açıklandı. Yetkililer alarm dahi veremeden yangın kısa sürede Lahaina kasabasına ulaştı. Önce 6 olarak açıklanan ölü sayısı birkaç saat içinde 36’ya yükseldi. 800 hektarlık alan ve yaklaşık 300 konut küle döndü.

Haberin Devamı

SUYA ATLADILAR

12 bin nüfuslu kasabada 2100 kişi sığınaklara yerleşmek için evini terk etti. 13 bin kişi elektriksiz kaldı. Acil durum ilan edildi. Beyaz Saray, tüm federal varlıkların yangınla mücadele için kullanılması talimatını verdi. 13 bölge boşaltıldı. Yanık yarası alan adalılar, tedavi için başka adaya sevkedildi. 12 kişi yangından suya atlayarak kurtulabildi. Cep telefonları çekmediği için hasarın boyutu tam olarak hesaplanamıyor. Ölü sayısının artmasından korkuluyor.

BOMBA ATILMIŞ GİBİ

İtfaiyeciler bölge halkından su tasarrufu yapmalarını istedi. Neredeyse haritadan silinen kasabaya giden yollar kapatıldı. Turistlerin de tahliye işlemleri sürüyor. Kurtulanlar, yaşadıklarını ‘bomba atılmış gibi’ ve ‘kıyamet yeri’ olarak tanımladı. Hawaii doğumlu olan ABD eski başkanı Barack Obama da adaya yardım kampanyası için çağrıda bulundu. Birleşmiş Milletler, korkutucu aşırı hava olaylarının yaşanmasını, küresel ısınma çağının bitip küresel kaynama çağının başlamasıyla açıklamıştı.

Haberin Devamı