Dünya Nadir görülen hastalığı nedeniyle 24 aydır hapis

Nadir görülen hastalığı nedeniyle 24 aydır hapis

Paylaş
Nadir görülen hastalığı nedeniyle 24 aydır hapis

Genç kadın, 2020 yazından önce nörolojik olarak hiçbir hastalığa yakalanmamıştı. Aniden beyin kanaması ve felç geçirdikten sonra ise milyonda bir görülen hastalığa yakalandığı ortaya çıktı. Hastalığı nedeniyle aylardır hapis hayatı yaşayan İngiliz kadının ameliyatla hayatta kalma şansı bile çok düşük.

Posta.com.tr - İngiltere Essex’te yaşayan Daisy Simpsons, milyonda görülen bir hastalığa yakalanacağından habersizdi. İlk kez Haziran 2021’de teşhis konan Daisy, 24 aydır bir odada adeta hapis hayatı yaşıyor.
Daisy Simpsons, beyin arterlerinin kapanmasına neden olan son derece nadir görülen Moyamoya hastalığına sahip. İlk kez Ocak 2021’de felç ve beyin kanaması geçiren 34 yaşındaki kadına Haziran 2021’de Moyamoya teşhisi konuldu.

Haberin Devamı



Daisy, korkutucu semptomlarla mücadele etmeye çalışırken 6 farklı doktor ve nörologla görüştü. Milyonda bir görülen bu hastalık nedeniyle Daisy, her ay birden fazla geçici iskemik atak geçiriyor.
Bunun yanı sıra görüşünde azalma, kontrolsüz vücut hareketleri, hafıza sorunları ve yürümede güçlük yaşıyordu.


Daisy’nin hastalığını iyileştirmek ve hayatını kurtarmak için beyin ameliyatı olması gerekiyor. Ancak bu ameliyatta da düzelmesi garanti değil.
Daisy, “Beyne giden oksijenin kesilmesi, felce neden oluyor. Gerçekten çok ani oldu, 2020 yazından önce nörolojik bir sorunum yoktu. Nefes alma sorunlarım vardı. Sık sık hastalanırdım ama her zaman iyileşirdim. Artık ameliyatla yüzde 50 şansım olduğunu düşünüyorlar. Ne kadar faydalı olacağını bilmiyorlar” dedi.
Daisy, tekerlekli sandalyesinin kapıdan geçemediği için 24 aydır aynı odada ‘tıkılı kaldığını’ söylüyor. Genç kadının arkadaşları, tedavi masraflarının karşılanabilmesi için bağış kampanyası başlattı. 



MOYAMOYA HASTALIĞI
Moyamoya hastalığı beyin damarlarındaki daralma ya da kapanma sonucu görülen son derece nadir bir hastalıktır. Moyamoya kelimesi, Japonca'da sigara dumanı anlamına gelir. Bazı vakalardaki damarların anormal yapısı nedeniyle hastalığa bu ad verilmiştir.
Moyamoya hastalığının kesin nedeni henüz belli değil. Tanı koymada en önemli kriter ise beyin anjiyografisidir. 
MOYAMOYA HASTALIĞI BELİRTİLERİ
İstemsiz vücut hareketleri
Beyin kanaması
Baş ağrısı
Konuşma ve görmede zorluk
Epileptik nöbetler
Yavaş ilerleyen mental gelişim

Haberin Devamı