Dünya Soğuk Savaş'tan sonra bir ilk! Türkiye planı değiştirdi

Soğuk Savaş'tan sonra bir ilk! Türkiye planı değiştirdi

Paylaş
Soğuk Savaş'tan sonra bir ilk! Türkiye planı değiştirdi

Ankara'nın hamlesiyle arkasında ABD'nin olduğu planın geri çevrildiğini aktaran Yunan medyası, 'NATO'da Türk oyunları' başlığını attı.

İskandinav ülkesi Finlandiya'nın NATO üyeliğine Mart ayı sonunda onay veren Türkiye, komşusu İsveç'in ittifaka katılımına ise halihazırda kırmızı ışık yakıyor. İsveç'te 1 Haziran'da yürürlüğe giren terörle mücadele yasasının tam uygulanmasını isteyen Ankara, 11 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta başlayacak NATO zirvesine kadar vetoyu kaldırmayacağı mesajını verdi. Yalnızca Batılı ülkeler değil Ukrayna'ya saldıran Rusya'nın da yakından izlediği NATO'nun genişlemesindeki hayati adım, sonbahara kalmış gibi görünüyor.

Haberin Devamı

'HAREKAT HARİTALARINA ENGEL'

NATO'nun en büyük gücü ABD başta olmak üzere tüm ittifak üyelerinin aylardır gözünü çevirdiği Türkiye, Vilnius zirvesinden önce bir başka hamle daha yaptı. 'NATO'da Türk oyunları' başlığıyla bir habere yer veren Yunan Kathimerini gazetesi, spotta "Kuzey Atlantik Antlaşması'nın harekat haritalarına engel" dedi.

Ankara'nın Güney Kıbrıs'ı da kapsayacak şekilde genişletilmek istenen NATO operasyon haritaları için verdiği kararın 'aşırı rahatsızlığı' dışa vurduğu yorumunu yapan gazeteye göre, Türkiye'nin bloke ettiği söz konusu Doğu Akdeniz planının arkasında esasında ABD var.

'ESKİ AMA YENİ MESELELER' 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in haftalar sonra gerçekleşecek tarihi NATO Zirvesi'nde bir araya gelmesinin beklendiğini kaydeden gazete, Ankara'nın eski ama aynı zamanda yeni meseleleri gündeme getirerek zirvedeki muhtemel yüksek beklentileri etkili bir şekilde sınırlandırdığını savundu.

Haberin Devamı

NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) Orgeneral Christopher Cavoli tarafından başlatılan 'zımni kabul' sürecinin Türkiye tarafından 'çiğnendiğini' ileri süren Kathimerini, Güney Kıbrıs'ı tanımayan Ankara'nın uyguladığı taktiğin Yunanistan tarafından mevcut pozisyonun açık şekilde sertleştirilmesi olarak görüldüğünü yazdı.

VILNIUS'A KALDI

Vasilis Nedos imzalı haberde Güney Kıbrıs'ı içeren haritaların Ankara tarafından geri çevrilmesiyle Rusya'ya hizmet edildiği savunulurken, NATO ülkeleri savunma bakanları toplantısında yaşananlar aktarıldı.

Kathimerini'nin haberinde atıfta bulunulan toplantıda Türkiye, NATO'nun Soğuk Savaş'ın bitiminden bu yana hazırladığı en kapsamlı Bölgesel Savunma Planı'na itiraz etti. Savunma Bakanı Yaşar Güler'in yer aldığı toplantıda görüşülen Bölgesel Savunma Planı, gelecek ay gerçekleşecek tarihi NATO Zirvesi'ndeki ana gündem başlıklarından.

Ankara ittifakın savunma planında 'Kıbrıs'a dair bazı coğrafi konum ifadelerini veto ederken, söz konusu planlar toplantıda onaylanmadı.

Brüksel'deki toplantının ardından gazetecilerin karşısına çıkan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Soğuk Savaş’tan bu yana ilk kez böyle planlar hazırlanıyor. NATO'nun daha çok korunması beklenen özel bölgelerle, özel misyonlarla bağlantılı, özel güçlerin yerleştirilmesiyle ilgili planlar. Daha çok güç, daha çok kaynak içeren planlar. Dolayısıyla özel tartışmalar oluyor... Elbette her konuda uzlaşma noktasında değiliz. Ancak son karar zirvede verilecek" demekle yetindi.

Haberin Devamı

'TÜRK BOĞAZLARI' DEĞİŞMEDİ

Kathimerini, Brüksel'deki savunma bakanları toplantısında ele alınan planda ayrıca 'Türk Boğazları' ifadesinin değiştirilmek istendiğini ve Ankara'nın buna net şekilde karşı çıktığını da ileri sürdü.

CNN Yunanistan ise, 'Onlar NATO toplantısındaki başarısızlıktan Yunanistan'ı sorumlu gösteriyor' başlığını tercih etti. (Milliyet)