Dünya Öldüren rekabet! Cesetler alınamıyor

Öldüren rekabet! Cesetler alınamıyor

Paylaş
Öldüren rekabet! Cesetler alınamıyor

Dünyadaki en yüksek 14 dağa tırmanan ilk Amerikalı kadın olmak için yarışan Gina Rzucidlo ve Anna Gtu arasındaki rekabet faciayla bitti. İki dağcı kadın listedeki son zirve olan Tibet’in Shishapangma Dağı’na tırmanırken ayrı ayrı çığ düşmesi sonucu öldüler.

ABD'li dağcılar Gina Rzucidlo ve Anna Gutu, Nepalli rehberleri ile cumartesi günü Tibet'teki Shishapangma Dağı'na tırmanıştaydı. Bu tırmanış ikisinin kariyeri için çok kritik öneme sahipti. İki dağcı, dünyanın en yüksek 14 zirvesine tırmanan ilk kadın ABD'li dağcı olmak için yarışıyordu. İkisi de Everest, K2 dahil 13 zirveyi geride bırakmıştı. Rekorlarına çok yaklaşmışlardı. Ancak dağa çığ düştü. Üstelik düşen iki ayrı çığ onların rotasına isabet etti. Önce 32 yaşındaki Gutu'nun ve rehberinin ölüm haberi, sonra da 45 yaşındaki Rzucidlo'nun kayıp haberi geldi.

Haberin Devamı

CESETLER ALINAMIYOR

İki kadının sağ kurtulma ihtimalleri kalmayınca ailelerine öldüklerinin haberi verildi. Aileler kadınların cesetlerini almak için harekete geçti. Ancak Çin hükümeti ailelerin cesetleri helikopterle arama talebini reddetti "hava koşulları elverişli olduğunda cesetlerin aranmasına ilkbaharda devam edilebileceğini" söyledi. Dünyanın 14 zirvesini de tamamlayan ilk kadın dağcı İspanyol dağcı Edurne Pasaban olmuştu. Norveçli Kristin Harila da kısa süre önce Pasaban'ın 189 günlük rekorunı 92 günde tamamlayarak tarihe geçmişti.

Çinli yetkililer, üç yıl süren COVID-19 kısıtlamalarının ardından bu yıl yabancı tırmanış seferlerinin yeniden başlamasına daha yeni izin vermişti.