Dünya Ötzi, Avrupa'nın bilinen en yaşlı mumyası! 5 bin 300 yıl öncesi hakkında fikir verdi...

Ötzi, Avrupa'nın bilinen en yaşlı mumyası! 5 bin 300 yıl öncesi hakkında fikir verdi...

Paylaş
Ötzi, Avrupa'nın bilinen en yaşlı mumyası! 5 bin 300 yıl öncesi hakkında fikir verdi...

İlk örnekleri antik dönemlere ulaşan mumyalama tekniği, günümüzde geçmişe dair pek çok konuyu aydınlatmada kritik öneme sahip. Tutankamon, II. Ramses gibi bilinen popüler mumyaların dışında henüz yeni keşfedilmiş denebilecek örneklerden olan mumya Ötzi! 1991 yılında Alp geçindinde bulunan Ötzi, daha önceki mumyalardan çok daha farklı. İşte, Ötzi hakkında bilinmeyenler...

Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr Buz adam Ötzi olarak da anılan mumya Ötzi, Ötztal Vadisi’nin yukarısında Ötztal Alp Geçidi'nde iki Alman turist tarafından rastlantı eseri bulundu. Ardından yapılan incelemelerle Ötzi'nin 5 bin 300 yıl önce yaşamış ve okla vurulduktan sonra başına aldığı yara sonrasında hayatını kaybetmişti. Avrupa'nın bilinen en eski mumyası olan Ötzi, doğal şartlar altında mumyalaşmış olarak ifade edilebilir...

Haberin Devamı

BUZ ADAM ÖTZİ

1991 yılında Ötztal Alplerinde 3.210 metre yükseklikte iki Alman turist tarafından bulunan Ötzi, o bölgenin adı ile anılıyor.  MÖ 3400 ve 3100 yılları arasında yaşamış olabileceği tahmin edilen mumya arkeoloji dünyasına damga vurdu.

Ötzi, en eski mumyalardan olmasına rağmen diğerlerinden onu ayıran özelliği ise; farklı kültürlerdeki mumya teknikleri ölünün iç organlarını çıkartıp, kimyasal maddelerle çürümesini engellemeye yönelik bir işlemden geçiyor ancak Ötzi, hiçbir müdahalede bulunulmadan, kıyafetleriyle, yanındaki aletleriyle, iç organlarıyla hatta son yemiş olduğu besinle buzların içinde mumyalaşmasıyla adını dünyaya duyurdu.

İncelemelere göre öldüğünde 45 yaşında olduğu tahmin edilen Ötzi, 50 kiloydu ve 165 cm boyundaydı. Öldüğü sırada üzerinde birkaç farklı hayvan derisinden elde edilmiş kıyafetleri ve otlardan yapılmış pelerini bulunuyordu. Ayı kürkünden yapılmış şapkası, hayvan derisinden yapılmış ayakkabları da ayağında bulunmuş.

Haberin Devamı

Ötzi üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde bağırsaklarında yaygın bir parazit türünün izlerine rastlandı. Öte yandan parazite yönelik bir yosun çeşidini tükettiği de saptanmış. Ayrıca kenelerden geçtiği bilinen ve Lyme hastalığına neden olan kalıntılar saptanması da Ötzi’ye tarihteki ilk Lyme hastası ünvanının da kazandırmıştır. Dişleri incelendiğinde uzun süre diş ağrısı çektiği ve tahribattan ötürü de dişlerini tedavi etme girişiminde bulunduğu tespit edilmiştir.

Ötzi’nin genellikle etle beslendiği saptanmıştı. Ölmeden hemen önce dağ keçisi, geyik ve çeşitli tahıllar yediği tahmin edilen Ötzi'nin Laktoz İntoleransına sahip olduğu tespit edildi. Ötzi’nin yaşadığı dönemde Laktoz İntoleransının günümüze oranla çok daha fazla olduğunu destekleyen bulgulardandır.

Ötzi’nin vücudunun farklı bölgelerinde 61 dövme bulunmuştur. Yapılan incelemeler sonucunda dövmelerin özellikle akupunktur tedavisi olan bölgelere veya yakınına denk geldiği görülmüştür. Ötzi’nin bu dövmeleri o bölgelerdeki rahatsızlıklarına yönelik olduğu çıkarımı yapılıyor. Ötzi, akapunktur tedavisinin görüldüğü ilk örnek denebilir.

Haberin Devamı