Dünya Peskov'un oğlu Nikolai Peskov, Wagner ile savaşmış

Peskov'un oğlu Nikolai Peskov, Wagner ile savaşmış

Paylaş
Peskov'un oğlu Nikolai Peskov, Wagner ile savaşmış

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov'un oğlu Nikolai Peskov, Rus paralı asker şirketi Wagner bünyesinde yaklaşık 6 ay Ukrayna'da savaştığını açıkladı.

Kremlin'e yakın Komsomolskaya Pravda gazetesine konuşan 33 yaşındaki Peskov, "Bu benim görevimdi. Arkadaşlarım ve diğerleri oraya giderken, bir kenarda oturup seyredemezdim" dedi. Wagner'e katılmanın kendi kararı olduğunu belirten Peskov, süreci bilmediğini ve babasının kendisine yardımcı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Diğer paralı askerlerin Kremlin bağlantılarını bilmemesi için sahte bir kimlik kullandığını kaydeden Peskov; Ukrayna'da kendisine hangi adla hitap edildiğini, bu adı gelecekte de kullanması gerekebileceğini söyleyerek açıklamadı. Peskov, Ukrayna'da nerede görev yaptığını açıklamadı.

Wagner, Rusya'da "özel askeri şirket" olarak tanımlanıyor. Şirket, Ukrayna'da savaş suçları işlemek ve insan haklarını ihlal etmekle suçlanıyor. Wagner'in son dönemde, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri kayıplarının artması sonrası, cezaevlerinden binlerce hükümlüyü bünyesine kattığı biliniyor.

NADİR GÖRÜLÜYOR

Ancak Rusya'da elit bir ailenin üyesinin, Wagner'e katılması çok nadir görülen bir durum.

Nikolai Choles adıyla da bilinen Nikolai Peskov, gençliğini Londra'da geçirmişti ve akıcı İngilizce konuşuyor.
Geçmişte Rusya'ya ait Russia Today televizyonunda muhabirlik yapan Nikolai Peskov, babası gibi, ABD'nin yaptırım uyguladığı Rus vatandaşları arasında.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısmi seferberlik kararı sonrası geçen yıl Eylül ayında on binlerce Rus erkek askera alınmamak için ülkeden kaçmıştı. O dönem orduya katılmakta tereddüt eder görünen Nikolai Peskov ile YouTube'da yayımlanan bir programda dalga geçilmişti. (BBC TÜRKÇE)

TELEFON ŞAKASI

Sosyal medya üzerinden politika programları yapan Rus gazeteci Dmitry Nizovtsev, canlı yayında Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un oğlu Nikolay Peskov'u telefonla aramıştı.

Kendisini Rus ordusundan bir askeri komiser olarak tanıtan Rus gazeteci, Nikolay Peskov'a kısmi seferberlik çağrısı üzerine askere alınacağını ve saat 10:00'da askeri birimlere teslim olması gerektiğini söyledi. Nikolai Peskov ise çağrıyı reddederek, "Elbette yarın saat 10:00'da gelmeyeceğim. Ben bay Peskov'um. Orada olmamam gerektiğini anlamanız gerekir. Bunu farklı yollarla çözeceğim. Genel olarak neler döndüğünü ve hangi haklara sahip olduğumu anlamam gerekiyor" dedi.

Rus askeri komiser olarak tanıtan gazeteciye verdiği cevapta gönüllü askerlik onayı da vermeyen Nikolay Peskov, "İnanın ne sizin ne benim buna ihtiyacımız var. Vatanımı savunmayla ilgili bir sorunum yok. Ama oradaki konumumu anlamam gerekiyor. Sizlerin bazı siyasi koşulları anlamanız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı