Dünya Radyocunun hayatını altüst eden deney... 200 saat hiç uyumadı

Radyocunun hayatını altüst eden deney... 200 saat hiç uyumadı

Paylaş
Radyocunun hayatını altüst eden deney... 200 saat hiç uyumadı

Uyanık kalma deneylerinde yaşanan gariplikler çoğu kişinin ilgisini çekiyor. Bu deneyin bir parçası olan DJ Peter Tripp, 200 saat uyanık kalmaya karar verince ürkütücü sonuçlar ortaya çıktı.

Derleyen: Mine Bozkurt | 1959 yılındaki uyku deneyi, garip sonuçlara neden oldu. Deneyin parçası olan DJ Peter Tripp'in yaşadıkları uzun süre konuşulacaktı. 

Haberin Devamı

ABD'li Peter Tripp, radyo programını normal zamanda yayınlamaya devam ederek uykusuzluğa meydan okumayı kabul etti. March of Dimes adlı kuruluşun gerçekleştirdiği  bu deneyin amacı tamamen masumdu. Ancak sonuçları pek de masum olmayacaktı. 

Time Square'de kurulan radyo istasyonuna yerleşen Tripp, uyanık kaldığı süre boyunca kuruluş için halktan para toplacaktı. Deneyin bilim için bazı içgörüler sağladığın düşündükleri için Tripp'in uyanık kaldığı süre boyunca onu izlemek için bazı uyku araştırmacıları getirildi. 

İlginç bir şekilde Tripp açıklanamayacak kadar uzun bir süre normal kişiliğini korudu ve uyanık kalabildi. Ancak son saatlerine doğru giderek kötüleşmeye başladı. Tripp, uyanıklığının 120'nci saatlerine doğru halüsinasyonlar görmeye başladı. 

Haberin Devamı

Oteldeyken çekmecesini açtığında içinden alevlerin çıktığını gördü. Paranoyak bir hale bürünen Tripp, kendisini meydan okumadan vazgeçirmeye çalışan bilim insanlarının ateşi koyduğundan şüpheleniyordu. Araştırmacılardan biri kendisine yaklaştığında Tripp onun bir ölüm meleği olduğunu zannetti. 

UYANIKKEN RÜYA GÖRMEYE BAŞLADI

Ve en sonunda Tripp, alışılmadık rüyalar görmeye başladı. Bu rüyaları görürken hâlâ uyanıktı. 

Saate her baktığında orada arkadaşının yüzünü görmeye başlıyor, kendisinin gerçek olup olmadığını sorguluyor ve hatta bilim insanlarını aslında Peter Tripp olmadığına inandırmaya çalışıyordu. 

66'ncı saatin sonunda, düzenli olarak ilaç almaya başlayan Tripp, 200 saat boyunca uyanık kalmayı başardı. Yani ortalama 10 gün.

Deneyin ardından uykuya dalan Tripp, 24 saat boyunca derin bir uyku çekti ve oldukça dinç bir şekilde uyandı. Fakat üzerinde deneyin bazı kalıcı etkileri olduğu iddia ediliyor. 

Tripp, kısa bir süre sonra radyodaki işini kaybedip eşinden de ayrılınca hayatı altüst oldu. Yasa dışı faaliyetlere karışmayan başlayan Tripp'in 1960 yılında şarkı çalmak için rüşvet aldığı iddia edildi. 

Kimi insanlar Tripp'in davranışlarındaki bu değişimi uyanık kalırken yaşadığı paranoyaklık seviyelerine bağlıyor. 

REKOR KIRMAK İÇİN UYANIK KALDILAR

Haberin Devamı

Öte yandan, 1963'te rekor kırmak için uykusuzluk deneyi yürüten Randy Gardner adlı bir lise öğrencisi de deneyin ardından yıllarca süren etkilere maruz kalmıştı. Gardner,  11 gün 24 dakika uyanık kalarak rekor kırdı. ,

Deney sırasında, bilişsel işlevlerde azalma ve davranış değişiklikleri yaşadığı kaydedildi. Karamsardı, paranoya ve halüsinasyonların yanı sıra hafıza ve konsantrasyon sorunları yaşıyordu. Ancak deney sonlandırıldığında yıllarda uykusuzluk çekti. 

YASAKLANAN REKOR

Gardner'ın rekoru 1986'da 453 saat 40 dakika (18 gün 21 saat 40 dakika) ile uyanık kalan Robert McDonald tarafından kırıldı. 

Ardından Guinness Dünya Rekorları, 'uyku yoksunluğuyla ilişkili tehlikeler' nedeniyle bu rekorun devam etmesini yasakladı. McDonald'dan beri kimsenin rekoru kırmadığı biliniyor.