Dünya Rus birlikleri dondurucu soğukla karşı karşıya! '40 tonluk dondurucu'

Rus birlikleri dondurucu soğukla karşı karşıya! '40 tonluk dondurucu'

Paylaş
Rus birlikleri dondurucu soğukla karşı karşıya! '40 tonluk dondurucu'

Kiev'de 64 kilometre uzunluğundaki tank ve zırhlı araç konvoyunda mahsur kalan Rus birlikleri dondurucu soğuk ile karşı karşıya kaldı. Rus hükümetine yakın bir gazeteci de 'Moskova'da kıyamet senaryoları' yazıldığını söyledi.

Doğu Avrupa'da hafta ortasında Kiev ve Harkiv çevresinde sıcaklıkların gece boyunca -10 dereceye, rüzgarla birlikte ise -20 dereceye kadar düşeceği belirtiliyor. Buzlu koşulların, mekanik aksaklıklar, yakıt ikmali sorunları ve katı Ukrayna direnişi nedeniyle Kiev'den yaklaşık 35 kiloemtre uzakta günlerdir sıkışıp kalan Rüs güçleri için, zaten zor olan koşulları daha da kötüleştirmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

40 TONLUK 'DONDURUCU'

İngiliz ordusundan eski Binbaşı Kevin Price, sıcaklıklar düştükçe Rus tanklarının '40 tonluk donduruculara' dönüşeceğini söyledi ve sert koşulların Kuzey Kutbu tarzı savaşa hazır olmayan birliklerin moralini bozacağını vurguladı. Price, Mart ayında bu kadar düşük sıcaklıklarla karşılaşmayı beklemeyen Rus askerleri için hayatın 'inanılmaz derecede zor' olacağını kaydetti.

Baltık Güvenlik Vakfı'nda kıdemli bir savunma uzmanı olan Glen Grant de Rusya'nın yakıt sıkıntısı nedeniyle tankların motorlarını çalıştırmayı göze alamadığını, bu nedenle araçların 'buzdolabından farkı kalmadığını söyledi. Grant, konvoya hızlı bir şekilde tedarik yetiştirilemez ve tekrar harekete geçirilmezse, birçok Rus askerinin donarak ölmemek için pes etmek zorunda kalabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

'APTAL DEĞİLLER, KAÇMAK ZORUNDALAR

"Rus askerleri aptal değil" diyen Grant, "Böylece oturup bekleyemezsiniz çünkü aracın içindeyseniz ölümü bekliyorsunuz demektir" diye konuştu. Öte yandan Kuzey Kutbu soğuklarının, savaşın parçaladığı şehirlerden kaçmaya çalışan Ukraynalı mültecilerin de hayatını perişan etmesi bekleniyor.

'RUS YETKİLİLER KORKUDAN KARŞI ÇIKAMIYOR'

Hükümet çevreleriyle iyi bağlantıları olan ancak Kremlin'in muhalefete karşı baskıyı artırması üzerine ülkeden kaçan Rus gazeteci Farida Rustamova, Moskova'daki yetkililerin Putin'in savaşa gireceğine asla inanmadıklarını iddia etti. Rus yetkililer iddiaya göre, savaş kızışırken ve cezai yaptırımlar da sertleşirken önümüzdeki haftalar ve aylar hakkında 'kıyamet' tahminleri yapıyor.

Rus politikacıların krize nasıl tepki verdikleri sorulduğunda, bir kaynak Rustamova'ya şunları söyledi: "Kimse sevinmiyor. Birçoğu bunun bir hata olduğunu anlıyor ancak görevlerini yerine getirmek için aykırı açıklama yapamıyorlar."

ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı direktörü Scott Berrier, Ukrayna işgalinde hayatını kaybeden Rus asker sayısının 2 ve 4 bin arasında olduğunu açıkladı. Rus kanadı geçtiğimiz günlerde bu rakamın 500 civarında olduğunu söylerken, Kiev yönetimi kayıpların 12 bine ulaştığını belirtmişti.

Haberin Devamı