Dünya Rus yetkiliden MiG-29 desteğine çok sert sözler: Yok edeceğiz

Rus yetkiliden MiG-29 desteğine çok sert sözler: Yok edeceğiz

Paylaş
Rus yetkiliden MiG-29 desteğine çok sert sözler: Yok edeceğiz

Geçtiğimiz hafta Polonya ve Slovakya, Ukrayna'ya MiG-29 uçaklarını gönderme kararı almıştı. Karar sonrası Rusya'nın ne diyeceği merak konusu olurken ilk açıklama sözcü Peskov'dan geldi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 1 yılın ardından tüm kaosuyla sürüyor. İşgalciler savaşın ilk günlerinde Kiev'e girdi. Putin, tankların Kiev'e girmesiyle birlikte Zelenskiy'nin kaçacağını düşündü, ancak işler Rus işgalcilerin planladığı gibi gitmedi hatta aksine beklenen en kötü senaryolar bir bir gerçekleşti.

Haberin Devamı

BATILI ÜLKELERDEN BÜYÜK DESTEK

Ukrayna'nın bu direnişi sonrası Batılı ülkeler Ukrayna'ya hem silah hem de mühimmat desteğine başladı. Rus şirketlere ise ağır yaptırımlar uygulandı. Savaşın kaderini değiştiren gelişmelerden en önemlisi ise HİMARS desteği oldu. HİMARS'lar sahaya inince, Rus ordusunun saldırı gücü kırıldı.

İNGİLTERE 'TANK TABUSUNU' YIKTI

Savaşın kaderini değiştirebilecek bir başka haber, Ocak ayının hemen başında İngiltere ve Polonya'dan geldi. Ukrayna'ya on milyarlarca dolarlık silah gönderen ABD, Patriot hava savunma sistemlerini kullanacak Ukrayna askerlerini kendi ülkesinde bir üste eğiteceğini duyurdu.

İngiltere'nin bu hamlesi sonrası ABD ve Almanya'da harekete geçti. ABD bölgeye 31 adet M1 Abrams tankı gönderme kararı aldı. Avrupa'nın en güçlü ülkelerinden Almanya ise son model Leopard tanklarını Ukrayna ordusuna gönderdi.

Haberin Devamı

SAVAŞTA BİR İLK

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Perşembe günü, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ileriki günlerde Ukrayna'ya 4 Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçağı göndermeyi planladıklarını belirtti. Bu destek bir NATO ülkesinin Ukrayna'ya ilk kez 'savaş uçağı' göndermesi anlamına geliyor. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ise Salı günü Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçaklarını en geç 6 hafta içinde Ukrayna'ya verileceğini belirtmişti.

SLOVAKYA'DAN 13 ADET YOLDA

Slovakya Başbakanı Eduard Heger sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Slovak hükümetinin Ukrayna'ya 13 adet Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçağı gönderilmesini onayladığını açıkladı. Başbakan Heger, "Verilen sözler tutulmalı. Zelenskiy savaş uçakları da dahil olmak üzere daha fazla silah istediğinde elimizden gelenin en iyisini yapacağımızı söyledim. Başkalarının da aynı şeyi yapmasına sevindim. Askeri yardımlar, Ukrayna'nın kendisini ve tüm Avrupa'yı Rusya'ya karşı savunabilmesi için" ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN TEHDİT GİBİ SÖZLER

Batı'nın bu hamlesine Rusya'nın ne cevap vereceği ise merak konusuydu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Peskov'dan tehdit gibi sözler geldi. Peskov bu desteklerin işgalin gidişatını etkilemeyeceğini belirterek şöyle dedi:

Haberin Devamı

'Defalarca dediğimiz gibi, hiçbir destek 'özel askeri operasyonumuzu' engelleyemecek. Tüm bu gelen teçhizatlar yok edilecek'