Dünya Rusya, 2 ülkeye gaz satışını durdurdu

Rusya, 2 ülkeye gaz satışını durdurdu

Paylaş
Rusya, 2 ülkeye gaz satışını durdurdu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'dost olmayan ülkeler' ile ilgili verdiği kararı uygulamaya koydu. Doğalgaz satışında Ruble ile ödemeye yanaşmayan Bulgaristan ve Polonya'ya satışı durdurdu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, 'Dost olmayan ülkelere gaz satarken Rus Rublesi kullanımına geçmeyi planlıyoruz' sözleri ile doğalgaz satışında yeni dönemi resmen ilan etmişti.

Haberin Devamı

Putin sözünü tuttu. NPR'de yer alan habere göre, Ruble ile ödeme yapmayan iki NATO ve AB üyesi Polonya ve Bulgaristan'a doğalgaz arzı askıya alındı.

Moskova, Salı günü akşam saatlerinde söz konusu iki ülkeye doğal gaz tedariğini askıya alacağını duyurmuştu.

Polonya'dan sabah gelen açıklamada ise gaz akışının sürdüğü belirtilmişti.

Bulgaristan ise, bu ay için ödemelerin yapıldığını ve gazın kesilmesinin sözleşme ihlali olacağını aktarıyor.

Polonya, petrolün yüzde 64’ünü, gazın yüzde 46'sını ve kömürün yüzde 15’ini Rusya'dan satın alıyor. Buna karşın, Varşova yönetimi, Rus doğal gazının kesilmesi halinde yeterli rezervlerinin olduğunu da kaydediyor.

Polonya, Norveç gazını Baltık denizi altından ülkeye getirerek Rusya'ya bağımlılığını bitirmek istiyor.

Haberin Devamı

AB ülkeleri arasında enerji ihtiyacı için Rusya'ya en bağımlı olan ülke Slovakya. Polonya, Litvanya ve Finlandiya'nın enerji ihtiyacının yaklaşık üçte ikisi Rusya'dan temin ediliyor.

GAZPROM KARARI İKİ ÜLKEYE BİLDİRDİ

Varşova ve Sofya, Rus enerji devi Gazprom'un kendilerine Çarşamba gününden itibaren gaz arzını durdurduğunu bildirdiğini açıkladı.

Bu Putin'in Euro yerine Ruble ile gaz satışı kararı sonrası bir ilk niteliğinde. Zira Polonya ve Bulgaristan bu karara uymadıkları için gaz tedariği askıya alınan ilk ülkeler oldu.

Rusya'nın Polonya ve Bulgaristan'dan sonra benzer adımları diğer AB üyesi ülkeler içinde atabileceği belirtiliyor.

Putin'in doğalgazı bir silah gibi kullandığını belirten uzmanlar özellikle Almanya gibi Rus gazına bağımlı ülkelerde bu durumun ciddi ekonomik sıkıntılara neden olabileceği görüşünde.

Bu iki ülkeye gaz akışının askıya alınması Avrupa'ya bir gözdağı olarak nitelendiriliyor.

HEDEFTE NEDEN POLONYA VE BULGARİSTAN VAR?

Rusya'nın gazı kesmek için neden bu iki ülkeyi seçtiği ise tartışma konusu oldu. Bunun Ukrayna savaşı bir parçası olduğu görüşü ağır basıyor.

Polonya, Rus işgali sırasında komşu Ukrayna'nın güçlü bir destekçisi oldu. Varşova hükümeti Amerika Birleşik Devletleri ve diğer Batılı ulusların Ukrayna'ya sağladığı silahlar için bir geçiş noktası konumunda bulunuyor.

Haberin Devamı

LİSTEDE HANGİ ÜLKELER VAR?

Putin’in imzaladığı kararname ile 'dost olmayan ülkeler' listesi geçtiğimiz haftalarda resmiyet kazanmıştı.

Rusya hükümetinin yayınladığı listede ABD, tüm AB ülkeleri yer aldı. Listede yer alan ülkeler şu şekilde:

Ukrayna, Karadağ, İsviçre, Arnavutluk, Andorra, İzlanda, Liechtenstein, Monaco, Norveç, San Marino, Kuzey Makedonya’nın yanı sıra Japonya, Güney Kore, Avustralya, Mikronezya, Yeni Zelanda, Singapur ve Tayvan.