Dünya Rusya, Zafer Bayramı'nı kutluyor: Batı medyasından bir dublör iddiası daha

Rusya, Zafer Bayramı'nı kutluyor: Batı medyasından bir dublör iddiası daha

Paylaş
Rusya, Zafer Bayramı'nı kutluyor: Batı medyasından bir dublör iddiası daha

Rusya’da bugün Zafer Günü. Ülke, 78 yıl önce Nazi Almanyası'nın yenilmesini kutluyor. Ancak kutlamalar, Ukrayna işgalinin gölgesinde yapılıyor. Batı medyasında geniş yer bulan Rusya'nın Zafer Bayramı'nda Rus lider Vladimir Putin hedef alındı. Dış basın Rus liderin Zafer Bayramı'nda da dublör kullanacağını öne sürdü.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da kutlamaların merkezi başkent Moskova. Rus ordusu, Zafer Günü'ne özel askeri geçit töreni düzenliyor. Ancak bu yıl kutlamalar, geçtiğimiz yıllardan farklı. Haftalardır Rusya’nın farklı bölgelerindeki sabotajlar ve Kremlin Sarayı'nın drone'larla hedef alınması üzerine güvenlik had safhada.

Haberin Devamı

Normalde halka açık olan ve coşkulu kalabalıkların akın ettiği geçit töreni, bu sene yalnızca misafirlerin katılımıyla düzenleniyor.

10 bin asker ve 125 birliğin yer aldığı geçit töreninde, Devlet Başkanı Vladimir Putin konuşma yaptı.

Dünyanın bir "dönüm noktası"nda olduğunu vurgulayan Rus lider, Rusya'ya "savaş" açıldığını öne sürdü.
Putin’in takvimindeki "en önemli gün" olarak anılan zafer günü kutlamalarına, eski Sovyetler Birliği ülkeleri Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Belarus ve Ermenistan liderleri de katılıyor. Rus lider Vladimir Putin, 2. Dünya Savaşı gazilerinin yanında oturdu. 

Zafer Bayramı'nın geçit töreinde konuşan Rus lider Vladimir Putin, "Bugün medeniyet bir kez daha belirleyici bir dönüm noktasında. Anavatanımıza karşı bir savaş başlatıldı. Rusya için, silahlı kuvvetlerimiz için, zafer! Yaşasın!" dedi.

Haberin Devamı

'RUSYA'YA GERÇEK BİR SAVAŞ BAŞLATILDI'

Törende konuşan Putin, ayrıca Batı'nın Rusya'ya karşı “gerçek bir savaş” başlatıldığını söyledi. Putin konuşmasında, çatışmanın sorumlusunun Batı'nın 'ehlileşmemiş hırsları, kibri ve yaptıklarının cezasız kalması' konusunda ısrar etti.

BATI MEDYASINDAN DUBLÖR İDDİASI

İngiliz Daily Mail gazetesi, Kızıl Meydan'daki Zafer Bayramı kutlamalarında Rus liderin suikastten korktuğu için dublörünü göndereceğini öne sürdü. Gazete iddianın kaynağının Ukraynalı hükümet yetkilisi Anton Gerashchenko'dan geldiğini belirtti. 

Gerashchenko, "3 Mayıs'ta Kremlin'e gerçekleştirilen drone saldırısı Putin'in korkularını daha da artırdı. 9 Mayıs'ta geçit törenine onun katılma şansı sıfıra eşit. Hayatına yönelik gerçek korkular, Putin'i bir sığınakta oturmaya ve Kızıl Meydan'a bir dublör daha göndermeye zorlayacak" dedi. 

Rusya, bu yıl sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleşen Moskova geçit töreninin başlamasından saatler önce Ukrayna'ya seyir füzesi gönderdiği bildirildi. Ukrayna hava kuvvetleri, Kremlin güçlerinin Ukrayna genelinde bir gecede 25 füze fırlattığını ve hava savunmasının bunlardan 23'ünü başarıyla imha ettiğini söyledi.

Haberin Devamı