Dünya Rusya'nın kıyamet silahı yerle bir edildi

Rusya'nın kıyamet silahı yerle bir edildi

Paylaş
Rusya'nın kıyamet silahı yerle bir edildi

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat'ta başlayan savaş ülkenin doğu bölgelerinde son sürat devam ederken Ukrayna Rus birliklerine yönelik saldırılarından yeni görüntüler yayınladı

Ukrayna 80. Hava Taarruz Tugayı, tanksavar güdümlü füzesi Stugna-P ATGM ile bir TZM-T'yi (TOS-1 yeniden yükleme aracı) vurdu. Kiev saldırı anına ait görüntüleri yayınladı. Söz konusu görüntüler kısa sürede viral oldu. İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, 'ölümcül silah' ve 'kıyamet silahı' olarak da anılan sistem vakum bombalarının fırlatılması için kullanılıyor.

Haberin Devamı

'KIYAMET SİLAHI' OLARAK ANILIYOR

Cenevre Sözleşmesi uyarınca kullanımı yasaklanan vakum bombası patlamanın bir parçası olarak atmosferi kullanıyor.

Cesetleri buharlaştıran, iç organları ezen ve şehirleri adeta moloz haline getirebilen vakum bombaları şimdiye kadar geliştirilmiş en güçlü nükleer olmayan silahlar arasında gösteriliyor ve 'kıyamet silahı' olarak da anılıyor.

 

Daha önce Ukrayna'nın Washington Büyükelçisi Oksana Markarova Rusya'nın bu silahı kullandığını iddia etmişti.

Markarova yaptığı açıklamada, 'Rusya'nın Ukrayna'ya vermeye çalıştığı yıkım büyük. Bugün Cenevre sözleşmesi tarafından yasaklanmış olan vakum bombasını kullandılar. Rusya bu konuda ağır bedeller ödemeli' ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

SAVAŞ SUÇU SAYILABİLİR

Bu açıklamanın üzerine Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki vakum bombası iddiaları için 'Bu haberleri gördük ancak henüz teyit edemedik. Eğer doğruysa bu, savaş suçu olur' demişti.

VAKUM BOMBASI NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?

Termobarik bomba, termobarik silah ya da vakum bombası, nükleer olmayan, ancak ısıya dayalı basınçla işleyen bir bombadır.

Bombanın petrol ve hava bileşiminden oluşan patlama düzeneği, oluşturduğu basınçla küçük bir atom bombasına denk bir tahrip gücüne sahiptir.

Patlama havada meydana gelir. Bombanın meydana getirdiği yakıcı maddeden oluşan bulutun patlaması sonucu çok yüksek sıcaklık oluşur.