Dünya Rusya'nın 'koşulsuz' önceliği Donbas

Rusya'nın 'koşulsuz' önceliği Donbas

Paylaş
Rusya'nın 'koşulsuz' önceliği Donbas

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesi ‘özgürleştirilene’ kadar durmayacaklarının altını çizdi.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesini oluşturan Luhansk ve Donetsk’teki Rus yanlısı ayrılıkçılar tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. Rusya 24 Şubat’ta buradaki Rus yanlısı ayrılıkçıları kurtarma gerekçesiyle Ukrayna’ya saldırmıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransız medyasına verdiği demeçte, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ilişkin açıklamalarda bulundu. Lavrov, Rusya için Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinin ‘özgürleştirilmesinin’, koşulsuz bir öncelik olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı
Biden: Ukrayna'daki mücadele demokrasi ve otokrasi arasındaki bir savaşın parçası ABD Başkanı Joe Biden, Ulusal Anma Günü'nde ülkelerin demokrasi ve özgürlük ilkeleri için fedakarlık etmeleri gerektiğini belirterek, "Ukrayna'nın mücadelesi demokrasi ve otokrasi arasındaki bir savaşın parçası" dedi.

SIRADA HERSON VAR

Lavrov, ‘özgürleştirmeyi’; Ukrayna ordusu ve taburlarının Moskova’nın bağımsız devletler olarak tanıdığı Donetsk ve Luhansk’tan çıkarılması olarak tanımladı. Lavrov ayrıca, askeri operasyonların devam ettiği Ukrayna’nın diğer bölgelerinde yaşayanların da gelecekleri konusunda kendilerinin karar vermesi gerektiğini ifade etti. Rusya’nın, işgal ettiği Herson bölgesinde referandum düzenleyerek Luhansk ve Donetsk benzeri bir ayrılıkçı yapılanma meydana getirmek istediği biliniyor.

Herson

‘SADECE DEDİKODU’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hasta olduğu iddialarının sadece gerçek dışı dedikodudan ibaret olduğunu söyledi. Lavrov; 70 yaşına girecek Rus liderin her gün kamera karşısında olduğunun altını çizerek, “Kendisini ekrandan takip edebilirsiniz. Mantıklı insanlar bu adamda hastalık göremeyecektir” dedi.

Haberin Devamı

DONBAS NEDEN ÖNEMLİ?

Geniş kömür rezervlerine sahip Donbas, Avrupa’nın dördüncü büyük maden bölgesi.

Sovyetler Birliği’nden kalma çok sayıda ağır sanayi tesisi bulunuyor.

Donbas’ta çok sayıda fabrika kuran Sovyetler, bu bölgeyi Rus işçilerle doldurmuştu. Bu nedenle bölgede Rusya yanlısı ayrılıkçılar bulunuyor.

Ukrayna nüfusunun yüzde 10’unun yaşadığı Donbas, ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 20’sini karşılıyor.