Dünya 'Saatli bombayla yaşıyoruz'

'Saatli bombayla yaşıyoruz'

Paylaş
'Saatli bombayla yaşıyoruz'

Araştırmacılar, telefonlardan ve ofislerden yayılan mavi ışığın halk sağlığı açısından çok tehlikeli olduğunu ve ömrü kısaltabileceğini açıkladı.

İngiltere’nin dünyaca saygın okullarından University College London’da yapılan bir araştırma, modern insanların maruz kaldığı mavi ışığın ‘zehirli’ olabileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, telefonlardan ve LED ofis ışıklarından yayılan mavi ışığın zararlarını açıkladı. Buna göre tüm gün mavi spektrumlu ışık bombardımanına maruz kalmak, vücudun normal fonksiyonlarını sarsıyor. Hücrelere güç sağlamak için gereken enerjiyi üreten mitokondriyi bozuyor. Bu durum kan şekeri seviyelerini etkileyebiliyor ve yaşlanmayı hızlandırarak ömrü kısaltabiliyor.

Haberin Devamı

ÇARE KIRMIZI IŞIK

Öte yandan 15 dakika kırmızı ışığa maruz kalmak, kan şekeri seviyelerinin kontrol altına alınmasını sağlayabiliyor. Profesör Glen Jeffery “Güneş ışığı kırmızı ve mavi arasında bir dengeye sahiptir, ama artık mavi ışığın baskın olduğu bir dünyada yaşıyoruz. 1990 öncesinde hepimiz akkor aydınlatma kullanıyorduk. Bu da güneş ışığına benzer bir mavi-kırmızı dengesine sahip olduğu için sorun teşkil etmiyordu. Fakat LED’ler saatli bomba etkisinde. Yine de bu durum, güneş ışığında daha fazla zaman geçirerek kısmen düzeltilebilir” dedi.

Birçok akıllı telefonda, yayılan mavi ışık miktarını azaltmaya çalışan bir ‘gece modu’ bulunuyor.