Dünya Yüzündeki yaralara 'sivilce' dediler... Genç kadının gizemli ölümü

Yüzündeki yaralara 'sivilce' dediler... Genç kadının gizemli ölümü

Paylaş
Yüzündeki yaralara 'sivilce' dediler... Genç kadının gizemli ölümü

24 yaşındaki Bethannie Booth adlı kadın, grip ve soğuk algınlığı belirtileri gösteriyordu. Bunun yanında, yüzündeki yaralar için hastaneye başvuran kadına 'sivilce' geçirdiği söylendi. Hastalığı basit gibi görünse de birkaç gün sonra hayatını kaybetmesi şok etkisi yarattı.

Posta.com.tr | Güney Galler'de yaşayan 24 yaşındaki Bethannie Booth, grip ve soğuk algınlığı belirtileri gösteriyordu. İlk olarak 2 Mart'ta kendini kötü hissetmeye başladı ve sonraki birkaç gün içinde semptomları giderek kötüleşti. Nefes almakta güçlük çektikten sonra acilen Royal Glamorgan Hastanesine kaldırıldı ve yeniden nefes alması sağlandı. 

Haberin Devamı

Genç kadının Strep A enfeksiyonuna yakalandığını keşfeden doktorlar, akciğerinin çöktüğünü fark ederek Bethannie'yi yoğun bakıma aldı. Beş hafta boyunca yoğun bakımda tutulan genç kadın,   31 Mart'ta anne babası ve kız kardeşlerinin yanında hayatını kaybetti. 

'SİVİLCE' DEDİLER

Bethannie Booth, semptomları ortaya çıktığı zaman bilgi almak için sağlık birimleriyle iletişime geçmişti. Ancak yüzünde kırmızı şişlikler olduğunu bildiren Bethannie'nin sivilce sorunu yaşadığı söylendi. Birkaç gün sonra tekrar aradı ve hastaneye gitmesi tavsiye edildi.

Llantrisant'taki Royal Glamorgan Hastanesine vardığında doğrudan yoğun bakıma alındı. Akciğeri çökmüştü ve diğer organları iflas etmeye başlamıştı. 

Londra'daki hastanelere nakledilmeden önce genç kadın komaya girdi ve akciğer ameliyatı oldu. Doktorlar bu aşamada Bethannie'nin ölüm ihtimalinin çok düşük olduğunu, ancak iyileşmesi için önünde uzun bir süre olduğunu söyledi. Ne yazık ki beş gün sonra tekrar sepsis geçiren Bethannie hayatını kaybetti. 

Haberin Devamı

Bethannie'nin ailesi şimdi insanları septik  hakkında daha çok bilgi edinmesi konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyor. 

SEPSİSTEN KORUNMANIN YOLLARI

Mikropların geçişini el hijyeni ile önlemeliyiz. Gıdaları el hijyenine dikkat ederek hazırlamalı, temiz su kullanmalıyız.Özellikle riskli kişiler aşılarını düzenli olarak yaptırmalı.

İyi beslenmek, bebekleri anne sütüyle beslemek önemli.

Enfeksiyonun sepsise ilerlemesini engellenmek için hastalandığımızda doktor önerisi ile uygun antibiyotikleri kullanmalıyız.

Aşılar ile tüm dünyada yılda 2-3 milyon kişi enfeksiyona bağlı ölümlerden korunabilir.

Toplumda iyi el hijyeni uygulamaları ile ishallerin yüzde 40, hastanelerde ise enfeksiyonların yüzde 50 oranında azaltıldığı belirlenmiştir. Bu oranlar da bize el hijyeninin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.