Dünya Son kale tahliye ediliyor: Azovstal

Son kale tahliye ediliyor: Azovstal

Paylaş
Son kale tahliye ediliyor: Azovstal

Ukrayna'nın doğusundaki Mariupol kentinde Rus ordusunun çevirip haftalardır kuşatma altında tuttuğu, ülkenin en büyük çelik fabrikası Azovstal'dan sivillerin tahliyesine başlandı. Rusya, onlarca sivilin kendi kontrolündeki bir köye ulaştığını duyurdu.

Kırım ile Donbas bölgesini karadan bağlayan koridorda üzerinde yer alan Mariupol kenti, savaşın başından beri Rusların ele geçirmeye çalıştığı en stratejik nokta. Kuşatılıp bombardımanla yerle bir edilen kentte halen 100 bin sivil mahsur kalmış durumda.

Haberin Devamı
Rusya, Azovstal fabrikasından 80 sivili tahliye etti Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereler sonucunda açılan insani koridorla tahliyeler sürüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukraynalı milliyetçiler tarafından zorla alıkonulan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 80 sivilin kurtarıldığını duyurdu.

Rusların yakıp yıkmadan ele geçirmek istedikleri 9 kilometrekarelik bir alana yayılan Azovstal Çelik Fabrikası’nı ise 2 bin Ukrayna askeri savunuyor. Tesiste 1000 sivil ise haftalardır kurtarılmayı bekliyor.

100 SİVİL TAHLİYE OLDU

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, dün Azovstal demir-çelik fabrikasından tahliyelerin başladığını duyurdu.

Zelenskiy, “Savaşın ilk günlerinden beri ilk kez bu hayati koridor çalışmaya başladı. İlk defa bu topraklarda iki günlük gerçek bir ateşkes vardı. Öncelikle kadınlar ve çocuklar olmak üzere, 100’den fazla sivil tahliye edildi” dedi. Zelenskiy “Ne kadar zor olursa olsun, çatışma bölgelerinden 350 binden fazla insan kurtarıldı” diye konuştu.

Sovyetler’den kalma çelik fabrikasında yıkıntılar arasından insanlar böyle tahliye edildi.

Haberin Devamı

PUTİN’İN SAĞLIĞINA İMALI CEVAP

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonlarını 9 Mayıs Zafer Bayramı tarihine kadar tamamlamayı hedeflediği iddialarını yalanladı. Lavrov “Bizim için önemli olan sivil ve askeri riskleri en aza indirmek” dedi. Putin’in sağlığının kötü olduğu haberlerini ise “Bunu BM Genel Sekreteri Guterres dahil olmak üzere Putin’in temas halinde olduğu ülke liderlerine sorun” diyerek, ‘gayet iyi’ anlamında imalı yanıtladı.