Dünya Soykırımdan kurtulmuştu: 'Dünyanın en mutlu adamı' öldü

Soykırımdan kurtulmuştu: 'Dünyanın en mutlu adamı' öldü

Paylaş
Soykırımdan kurtulmuştu: 'Dünyanın en mutlu adamı' öldü

Nazilerin Auschwitz ve Buchenwald toplama kamplarından kurtulan Eddie Jaku geçen yıl anılarını ‘Dünyanın En Mutlu Adamı’ adlı kitabında anlatmıştı.Ailesi fırında yakılan, kamplarda işkence gören, aylarca bir mağarada saklanan Eddie Jaku 101 yaşında öldü.

Alman Eddie Jaku 13 yaşındayken Adolf Hitler yönetime geldi. Yahudi Eddie Jaku okuldan atıldı. Babası, makine mühendisliği eğitimi alması için Eddie Jaku’yu bir yetimhaneye yolladı. 5 yıl eğitim gören Eddie Jaku, 18’inde mezun olduğunda anne-babasının 20’nci evlilik yıldönümünde sürpriz yapmak için eve geri döndü. Fakat bu hayatının hatası olacaktı. Nazilerden kaçan ailesi evi terk etmişti. Geceyi odasında geçirdi.

Haberin Devamı

AİLESİNİ BULDU

Sabah Nazi subaylarının yumruklarıyla uyandı. Ardından Buchenwald toplama kampına götürüldü. Kamptan kaçtı. 1939-41 arasında defalarca yakalanıp Fransa ve Belçika’daki kamplara gönderildi. Her seferinde kaçmayı başardı. Belçika’da şans eseri ailesini buldu. Günlerce bir evin çatı katına saklandılar ancak sonunda yakalandılar. Eddie Jaku 1944’te ailesiyle Auschwitz’e gönderildi. Anne ve babası çalışamayacak kadar yaşlı olduğu için fırında yakıldı.

Eddie Jaku kitap kapağında Auschwitz’te kendisine vurulan damgayla poz vermişti.

'ÖLÜM YÜRÜYÜŞÜ'

Makine mühendisi olması Eddie Jaku’nun hayatını kurtardı. ‘Ekonomik açıdan gerekli Yahudi’ statüsü aldı. Ocak 1945’te Rus askerlerin Auschwitz’e yaklaşması üzerine Naziler, Yahudileri başka yere nakletti. Tarihe ‘Ölüm Yürüyüşü’ olarak geçen bu yolculukta 3 bin kişi öldü. Zorla yürütülenler arasında Eddie Jaku da vardı. Eddie Jaku yürüyüş sırasında kaçtı. Aylarca bir mağarada gizlendi, sümüklü böcek yiyerek hayatta kaldı.

Haberin Devamı

28 KİLOYA DÜŞTÜ

Kolera ve tifoya yakalanıp 28 kiloya düştü. Çaresi kalmayınca mağaradan çıktı. ABD askerleri tarafından bulundu. Kurtulma şansı yüzde 35’ti. Ancak o zoru başarıp hayatta kaldı. Flore Jaku ile evlenip Avustralya’ya yerleşti. Yaşadıkları yüzünden defalarca intiharı düşündü.

İlk oğlu Michael doğunca, ne olursa olsun artık hayata mutlulukla bakmaya karar verdi. Geçen yıl ‘Dünyanın En Mutlu Adamı’ adıyla biyografi kitabı çıkartan Eddie Jaku önceki gün 101 yaşında öldü.