Dünya Srebrenitsa Soykırımı’nın 28’inci anma yılı! Dünyanın dört bir yanından taziye mesajları

Srebrenitsa Soykırımı’nın 28’inci anma yılı! Dünyanın dört bir yanından taziye mesajları

Paylaş
Srebrenitsa Soykırımı’nın 28’inci anma yılı! Dünyanın dört bir yanından taziye mesajları

Sırp ordusunun Temmuz 1995'te Srebrenitsa'ya karşı giriştiği saldırıda 8 binden fazla Müslüman’ın katledilmesiyle sonuçlanan Srebrenitsa Soykırımı’nın 28’inci anma yılı sebebiyle liderler ve siyasetçiler taziye mesajları paylaştı.

Birleşmiş Milletler’in İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’da gerçekleşen ‘vahşet’ olarak tanımladığı Srebrenitsa Soykırımı’nın 28’inci anma yılında taziye mesajları paylaşıldı. Bugün soykırımda hayatını kaybetmiş 30 şehidin kalıntıları toprağa verildi.

Haberin Devamı

Kosova Başbakanı Albin Kurti, “Srebrenitsa'nın Soykırımı Anma Günü, tarif edilemez birçok trajediyi içinde barındırıyor; 8.372 masum insanın katledildiğini ve sayısız tecavüz ve işkence suçunu hatırladığımız bir gün” ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri olan İskoçya’nın Birinci Bakanı Humza Yousaf “Geçmiş hataların hiçbir zaman tekrar etmemesinden emin olmak için Srebrenitsa katliamının aklımızda tutmamız önemlidir” dedi.

Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Borjana Kristo, anma gününe katılarak “Srebrenica'nın muazzam acısı, hiç kimsenin bir daha asla masumların kutsallığı üzerine yeni ayrımlar inşa etmediği ebedi bir hatırlatma olsun” mesajını paylaştı.

‘AVRUPA SORUMLULUĞUNU VE KORUMADAKİ BAŞARISIZLIĞINI HATIRLIYOR’

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi ile ortak paylaştığı mesajında “Yirmi sekiz yıl önce, Avrupa tarihinin en karanlık sayfalarından biri yazıldı. Srebrenica'daki soykırım kurbanlarının ve hayatta kalanların aileleri ve arkadaşlarının kederini ve acısını paylaşıyoruz.

Avrupa sorumluluğunu ve korumadaki başarısızlığını hatırlıyor. Bugün, Avrupa kıtasında savaş yeniden şiddetlenirken, barışı ve yaşamı korumak için daha iyisini yapmaya ant içiyoruz.

Silahlı çatışmanın sonuçlarını anan Avrupa Birliği, Bosna ve Hersek'in egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını yineler. Bir aday ülke olarak Bosna-Hersek'in geleceği Avrupa Birliği içindedir” ifadelerini kullandı.