Dünya Sultan'ı tahtından edecekti ama gerçek çok farklı çıktı

Sultan'ı tahtından edecekti ama gerçek çok farklı çıktı

Paylaş
Sultan'ı tahtından edecekti ama gerçek çok farklı çıktı

'Dünyanın en uzun boylu adamı' unvanıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na giren 2 metre 51 santimetrelik Sultan Kösen'e Gana'dan rakip çıktı. 29 yaşındaki Sulemana Abdul Samed, hastanede yaptırdığı ölçümde boyunun 2.89 metre olduğunu öğrendi. Ancak gerçek sonradan daha farklı çıktı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, kendisine "dev hastalığı" tanısı konulan 29 yaşındaki Ganalı Sulemana Abdul Samed, gittiği hastanede boyunu ölçtürdü. Ancak mezura Sulemana'nın boyunu ölçmeye yetmedi ve hemşire ek bir cetvel kullandı. Durum böyle olunca da Sulemana'nın boyunun 2.89 metre olduğunu gördü. Hastanedeki bu sonuç, Sulemana'yı "dünyanın en uzun adamı" yapmaya yetebilir ve Mardinli Sultan Kösen'i tahtından edebilirdi. Ancak gerçek çok farklı çıktı. 

Haberin Devamı

Ailesi Sulemana Abdul Samed'e Hausa dilinde Awuche adıyla sesleniyor. Sulemana boyuyla ilgili problemi ilk kez 22 yaşında fark etti. Bir sabah, dili ağzına sığamayacak kadar büyük gelmeye başladı. Sonrasında ise yavaş yavaş adeta bir deve dönüştüğünü fark etti. Bu büyüme, ona başka hastalıklar da getirdi. 

Sulemana'da kalp rahatsızlığı başladı. Omurgası büküldü ve daha kavisli bir hale geldi. Doktorlar büyümesini durdurmak için beynine cerrahi müdahalede bulunulması gerektiğini söylüyor. Zira Sulemana'nın büyümesi hâlâ devam ediyor. Peki Sulemana'nın boyu gerçekten de Sultan Kösen'den daha mı uzun? 


Sultan Kösen

BOYU ÖLÇÜLDÜ

BBC muhabiri, yanında 5 metrelik bir mezurayla Kuzey Gana'da yaşayan Sulemana'nın yanına gitti. Köyünde oldukça popüler olan Sulemana, neredeyse bir ünlü gibi karşılanıyor. 

Haberin Devamı

Dev adamın boyunu ölçebilmek için bir komşusu taburenin üzerine çıktı ve mezurayı tuttu. Hastanedeki ölçme sisteminin hatalı olabileceğini söyleyen Sulemana, artık gerçek boyunu öğrenebilecekti. Mezura, 2 metre 23 santimetreyi gösteriyordu. 

Sulemana'nın boyu Sultan Kösen'in rekorunu geçmeye yetmese de hâlâ büyümeye devam ettiği için bir gün rekor kırabileceğine inanıyor. 

Öte yandan, "Dünyanın en uzun boylu kadını" unvanı da yine ülkemize ait. Karabüklü Rumeysa Gelgi, 2,15 cm'lik boyuyla Guinness Rekorlar Kitabı'ndaki unvanını koruyor.