Dünya Suriyeli doktor yaşadıklarını anlattı: Bana baktığı anda ağlamaya başladım

Suriyeli doktor yaşadıklarını anlattı: Bana baktığı anda ağlamaya başladım

Paylaş
Suriyeli doktor yaşadıklarını anlattı: Bana baktığı anda ağlamaya başladım

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, Suriye'de de büyük bir yıkıma yol açtı. Suriye'deki durumu kayıt altına almak için bölgede olan bir BBC muhabiri, enkazdan çıkarılanları kurtarmaya çalışan ve ailesi Gaziantep'te yaşayan Suriyeli doktor Ahmed al-Masri'nin yaşadıklarını servis etti.

Posta.com.tr | 6 Şubat sabahında Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde yaşanan 7.7'lik yıkıcı depremin üzerinden saatler geçtikten sonra 7.6'lık ikinci bir deprem, hem Türkiye'de hem de Suriye'de büyük kayıplara yol açtı. Afrin'deki doktor Ahmed al-Masri, depremin üzerinden 30 saatten fazla geçtiği zaman bile hâlâ dinlenmeden çalışmaya ve hayat kurtarmaya devam ediyordu. 

Haberin Devamı

Masri, yaralıları tedavi etmeye devam ederken çöken bir evin enkazından çıkarılan 7 yaşındaki Muhammed hastaneye getirildi. Kurtarma ekipleri onu, annesi ve kardeşleriyle birlikte enkaz altında can veren babasının cesedinin yanında yatarken buldu. 

Dr. Ahmed al-Masri, "Bu çocuğun gözlerindeki bakış beni gerçekten etkiledi. Nedenini bilmiyorum ama bana baktığı anda ağlamaya başladım" dedi. 

Çocuğun bakışlarında bize güvendiğini hissettim. Artık emin ellerde olduğunu biliyordu. Aynı zamanda yaralarının acıdığını ve çok güçlü olduğunu hissettim. Yedi yaşındaki bir çocuğu bu kadar güçlü yaşan şey nedir?

AİLESİNDEN KİMSE KALMADI

Suriye Amerikan Tıp Derneği (SAMS) tarafından desteklenen Al-Shifa Hastanesi'nde çalışan Dr. Masri, felaketin hemen ardından 200'den fazla yaralıya baktığını söyledi. Arama kurtarma ekipleri tarafından getirilen bir başka yaralı ise 18 yaşındaki bir erkek çocuktu. 

Haberin Devamı

Dr. Masri bebeği kontrol edip iyi olduğunu tespit etti. Ancak ailesinden kimse yanında yoktu. Masri, o anları şöyle anlatıyor:

Birden babasının ona koştuğunu, ona sarıldığını ve hıçkıra hıçkıra ağladığını gördüm. Baba, bana çocuğun ailesinden geriye kalan tek kişi olduğunu söyledi. Ailesinin geri kalanının cansız bedenleri koridorda yatıyordu.

Masri, hastane personelinin aynı anda dalga dalga gelen yaralıları görünce felaketin büyüklüğü karşısında şaşkına döndüklerini söyledi. Masri, "Bir depremin bu kadar hasar oluşturabileceğini ve bu kadar çok yaralıya yol açabileceğini hiç düşünmemiştim" dedi. 

Dr. Ahmed al-Masri

Masri, hastanelerinde bu tür felaketlere müdahale edecek kapasitelerinin olmadığını belirterek, "Bu koşullarda doktor olmak en kötüsü. Bir hastayı kurtaramamak ya da birinin acısını dindirememek, hissedebileceğiniz en kötü şey" dedi. 

DUYGULANDIRAN CEVAP

Dr. Masri, saatlerce uyuyamadığı için çalışırken bazen birinin onu ayakta tutmasına ihtiyaç duyduğu anlar olduğunu söyledi. Eşi ve çocukları Gaziantep'te yaşayan Dr. Masri, ailesinden haber alıp güvende olduklarını öğrendikten sonra onların yanına gidebildi. Ertesi gün de Muhammed'i kontrol etmeye gittiğini ve yedi yaşındaki çocuğa kendisini tanıyıp tanımadığını sorduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Muhammed, Masri'nin sorusunu "Evet, hayatımı kurtaran doktor sensin" diye yanıtladı.