Dünya Titanik hakkında akılalmaz iddia: Aslında hiç batmamış olabilir

Titanik hakkında akılalmaz iddia: Aslında hiç batmamış olabilir

Paylaş
Titanik hakkında akılalmaz iddia: Aslında hiç batmamış olabilir

'Asla batmayacak gemi' unvanıyla Atlantik yolculuğuna çıkan Titanik, buz dağına çarpması sonucu batarak yüzlerce kişinin ölümüne neden olmuştu. Dünya tarihine en büyük gemi felaketlerinden biri olarak geçen Titanik hakkında yeni bir komplo teorisi gündemde. Filmlere konu olan ve yıllardır enkazı araştırılan Titanik, aslında batmamış olabilir.

Derleyen: Mine Bozkurt | 15 Nisan 1912 yılında dev transatlantik yolcu gemisi Titanik (Titanic), bir buz dağına çarptıktan sonra Atlantik Okyanusu'nda battı. Devasa transatlantiğin batışı sonrası 1514 kişi hayatını kaybetti ve olay en büyük deniz felaketlerinden biri olarak tarihe geçti.

Haberin Devamı

Titanik faciası sadece hikâyelere konu olmakla da kalmadı. Hollywood da Titanik felaketini filme çekerek tüm dünyada en çok izlenen Oscar ödüllü yapımına imza attı. James Cameron'ın yönetmen koltuğuna oturduğu filmde Kate Winslet ve Leonatdo DiCaprio'nun performansları yıllarca çok konuşuldu. 

Peki Titanik gerçekten de battı mı?

Araştırmalara, genel tarihe ve dalış kayıtlarına göre evet, Titanik gerçekten de battı. Geçtiğimiz yıl OceanGate Expeditions, Titanik'in enkazına bir dalış gerçekleştirerek ünlü geminin daha önce hiç görülmemiş bölümlerini dünyaya servis etti.

Ancak TikTok kullanıcısı bir kadının yayınladığı video biraz kafaları karıştırdı. Mia adlı kadın, üzerinden 100 yıldan fazla zaman geçen felakette batan geminin aslında Titanik olmadığını öne sürdü. 

Haberin Devamı

Mia

Videoda Mia, Titanik'in 1912 yılında White Star Line tarafından inşa edildiğini, bu şirketin 1911 yılında Olympic, 1914 yılında Britannic de dahil birçok geminin yapımından sorumlu olduğunu söyledi. Harland and Wolff tersanelerinde inşa edilen Titanik, rakip gemi şirketleriyle yarışabilmek için adeta zamanla yarışıyordu. 

Mia, Olympic ve Titanik'in dört büyük bacası, siyah-beyaz dış cephesiyle birbirine oldukça benzediğini söyleyerek 'ikiz' gibi göründüklerini belirtti. Ancak, gemiyi inşa eden kişiler haricinde dev transatlantiğin içinin nasıl göründüğünü kimse bilmediği için yolcuların Titanik'te mi yoksa Olympic'te mi olduklarını bilemeyeceklerini iddia etti. 

Mia'nın teorisine göre White Star Line, tüm dünyayı kandırmak için gemideki bu bilgi eksikliğine güvendi. Böylece kasıtlı olarak gemiyi batırabilecek, yüzlerce insanın ölümüne neden olacak ve sigorta şirketinden yüklü miktarda para koparabilecekti. Mia, teorisini şu şekilde açıklıyor:

Olympic bir süredir sudaydı ve artık emekli oluyordu. White Star Line bunu biliyordu. Titanik'i yapmak için çok para gerekiyordu, Olympic'i tamir etmek içinse daha fazlası gerekiyordu. 'Titanik yerine Olympic'i göndersek ve onu batırsak, sigortadan para alabiliriz' diye düşünerek Titanik yerine Olympic'i gönderdiler.

Haberin Devamı


TEORİSİ BUNUNLA DA BİTMİYOR

Böylece White Star Line, emektar Olympic gemisini Titanik gibi göstererek Atlantik yolculuğuna çıkardı. Ancak komplo teorileri bununla sınırlı kalmıyor. 

Mia, bazı insanların geminin batacağını bildiğini söylüyor. Bu insanlar için bankaca J.P Morgan ve çikolatacı Milton Hershey vardı ve ikisi de Titanik yolculuklarını iptal etmişti. Genç kadın ayrıca Olympic ve Titanik'in pencere sayılarının da aynı olduğunu öne sürerek teorisini destekliyor. 

Mia'nın komplo teorisi bazı insanların ilgisini çekmeyi başardı. Birçok insan Mia'nın teorisini mantıklı bularak 'tüm kalpleriyle' buna inandıklarını söyledi. 

Atlantik'in dibindeki gemi enkazının gerçekten Titanik mi yoksa Olympic mi olduğuna dair uzun süreler konuşacağız gibi görünüyor.