Dünya Titanik'in batmasındaki esas neden ortaya çıktı: Buz dağı değil!

Titanik'in batmasındaki esas neden ortaya çıktı: Buz dağı değil!

Paylaş
Titanik'in batmasındaki esas neden ortaya çıktı: Buz dağı değil!

Titanik'in neden battığı uzun yıllardır birçok spekülasyona neden oluyordu. 'Asla batmayacak' denilerek okyanusa açılan geminin bir buz dağına çarpıp felakete sürüklendiğine inanıyorduk. Ta ki bilim insanları yeni bir araştırma yapana dek...

Posta.com.tr | Titanik, 1912'de okyanusa açıldığında 'asla batmayan lüks yolcu gemisi' olarak tüm dünyaya ününü duyurmuştu. Kaza sonucu büyük bir felaketle batması, üzerinden geçen 100 yıllık sürenin ardından hâlâ konuşuluyor. Peki Titanik gerçekte neden battı? Bir grup bilim insanı, bu sorunun gerçek cevabını bulabilmek için araştırma yaptı. 

Haberin Devamı

Titanik'in gerçekte neden battığını araştıran bilim insanları, daha önceki inanışların aksine geminin kaderinin Kaptan Edward Smith tarafından seçilen rotaya veya dümenin kilitlenmesine bağlı olmadığına inanıyordu. Jennifer Hooper McCarty ve Timothy Foecke tarafından What Really Sank the Titanic (Titanik'i Gerçekte Ne Batırdı?) adlı kitabında oldukça sıradan olan bir sebep öne sürülüyor. 

Onlarca yıldır Titanik'in neden battığını araştıran bu iki bilim insanı, Titanik'in enkazından çıkarılan 48 parçayı analiz etti. Araştırmacılar, gemiyi yapanların başlangıçta planlanandan daha ucuz bir demir kullandıklarına inanıyor. 

1999'da Johns Hopkins Üniversitesi'nde doktora yaparken Titanik'in perçinlerini araştırmaya başlayan McCarty, "Bir perçin, gemideki iki levhayı bir arada tutarak çalışır. Çarpışma sırasında levha üzerindeki basınç veya yük, perçinlerin fırlayarak açılmasına neden olmuş olabilir. Teorimiz gerçekten de düşük kaliteli demirle zayıf perçinler yapılması ve bağlantıların zayıf olması nedeniyle çarpışma sırasında açılmasıdır" dedi. 

Haberin Devamı

McCarty, Titanik'teki düşük kalite demirden yapılan perçinlerin kullanılmasının bir 'mühendislik kararı' olduğunu ve gemideki diğer güvenlik faktörlerini de göz önünde bulundurarak kullanmanın uygun olacağını düşündüklerini sözlerine ekledi. Tüm aksiliklerin bir araya gelmesi ise milyonda bir şanstı. Bu nedenle böyle bir şeyin olabileceğini ön görmeleri zordu. 

'ACELEYE GETİRDİLER'

Foeck, şirketin gemiyi hızlı ve makul bir maliyetle inşa etmesi gerektiğini ve bu nedenle kaliteden ödün vermiş olabileceklerini söyledi. Foeck, "Gemiyi tamamlama baskısı altında perçinleri aceleye getirdiler. Ek tedarikçilerden malzeme buldular ve bazıları kaliteli değildi" dedi. 

Titanik'in yapıldığı köklü tersane Harland & Wolff ise iddiaları reddediyor.