Dünya Tüp bebek kliniğine 'kalıtsal hastalıklı embriyo' suçlaması

Tüp bebek kliniğine 'kalıtsal hastalıklı embriyo' suçlaması

Paylaş
Tüp bebek kliniğine 'kalıtsal hastalıklı embriyo' suçlaması

California'daki bir tüp bebek kliniğinde tedavi gören çift, nadir görülen kanser hücresi barındıran embriyo kullanıldığını iddia etti. Çift ayrıca klinik personelinin hatayı örtbas etmek için tıbbi kayıtları da değiştirdiğini öne sürdü.

Posta.com.tr | California'da yaşayan çift, tedavi gördükleri tüp bebek kliniğinin yanlışlıkla nadir bir kanser türü barındıran genetik mutasyona sahip embriyo naklettiklerini ve hatalarını örtbas etmek için tıbbi kayıtları değiştirdiklerini öne sürdü.

Haberin Devamı

Jason ve Melissa Diaz çifti, tüp bebek merkezinin hatası nedeniyle bir yaşındaki erkek bebeklerinin yetişkinlikte mide kanseri geliştirmesini önlemek için standart cerrahi mide çıkarma tedavisi ile karşı karşıya kaldığını söylüyor. 

KAYITLARI DEĞİŞTİRDİLER

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, davada iddia edilen olaylar tüp bebek yöntemindeki hataların bir örneği. Diaz çiftinin iddia ettiği tıbbi kayıtların değiştirilmesi ise davanın farklı tarafının gösteriyor. Çifte göre klinik çiftin doktorunu ve koordinatörünün kayıtlarını değiştirdi.

KALITSAL HASTALIK

Jason Diaz yapılan bir basın toplantısında 32 yaşında kendisine kalıtsal hastalık teşhisi konduğunu, midesini aldırdığını ve kemoterapi ile tedavi edildiğini söyledi. Doğal yöntemle çocuk sahibi olmak yerine, çocuklarının da aynı kaderi paylaşmaması için çifte tüp bebek yöntemi tavsiye edildi. 

Haberin Devamı

İKİNCİ ÇOCUK İÇİN BAŞVURDUKLARINDA ORTAYA ÇIKTI

Söz konusu embriyo 8 Ocak 2021'de Melissa Diaz'a enjekte edilmişti. Bir yıl sonra da erkek çocukları dünyaya geldi. Diaz çifti daha sonra ikinci çocuk için annenin sağlık kayıtlarını kliniğe gönderdi. Bu kayıtlarda kanserli embriyonun anneye transfer edildiği ortaya çıktı. 

Kayıtların başka bir kopyasını istediklerindeyse bu kez kanserli hücre ya da el yazısı notların bulunduğu kayıtlardan daha farklı belgeler gönderilmişti. 

Klinikten yapılan açıklamada ise ebeveynlerle empati kurduğunu, ancak genetik testin kliniğin dışında başka bir şirket tarafından yapıldığı belirtildi. Dava devam ediyor.