Dünya Türkiye devreye girince serbest kaldılar

Türkiye devreye girince serbest kaldılar

Paylaş
Türkiye devreye girince serbest kaldılar

Libya'da Kaddafi güçleri tarafından gözaltına alınan 4 New York Times (NYT) gazetecisinin, Türkiye'nin devreye girmesinin ardından serbest bırakılarak, Tunus sınırında ABD'li yetkililere teslim edildiği açıklandı

Tan, Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliğinden ayrılan gazetecilerin Libya-Tunus sınırında ABD'li yetkililere teslim edildiğini belirtti. Tan, Twitter hesabından, dört gazetecinin Türk büyükelçiliğinde çekilmiş fotoğrafını da yayımladı.

Haberin Devamı

Büyükelçi Tan, Reuters'a yaptığı açıklamada, Libya'da kendisini temsil etmesi için Türkiye'ye bir nota veren ABD tarafının, New York Times çalışanlarının kurtarılması konusunda Dışişleri Bakanlığından aracılık yapmasını istediğini belirtti. Ankara'nın da bu hukuki zemin üzerine Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi aracılığıyla Libya Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçtiği ve gazetecilerin serbest bırakılması talebinde bulunduğu bildirildi.

ERDOĞAN, OBAMA İLE GÖRÜŞECEK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'li gazetecilerin, "Libyalı yetkililerin işbirliği sayesinde" Türk büyükelçiliğine getirildiğini vurguladı. Ankara'da gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Libya ile ilgili olarak ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda bir görüşme yapacağını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, geçtiğimiz Çarşamba gününden bu yana haber alınamayan Anthony Şadid, Tyler Hicks, Lynsey Addario ve Stephen Farrell isimli gazetecilerin serbest bırakılacağını açıklamıştı. Ancak Cumartesi günü başlayan Şafak Yolculuğu Operasyonu'nun ardından ABD'li gazetecilerin akıbeti belirsizleşmişti.

Ecdebiye’de haber peşindeyken kaybolan Pulitzer ödüllü muhabir Şadid, kameraman Farrell ve foto muhabirleri Hicks ile Addario, son olarak Kaddafi güçlerinin 11 Mart tarihinde Ras Lanuf'ta gerçekleştirdiği bir bombardımandan kaçarken görüntülenmişti. Farrell, 2009 yılında Afganistan'da Taliban tarafından kaçırılmış ve İngiliz komandolar tarafından kurtarılmıştı.

TÜRK HÜKÜMETİNE TEŞEKKÜR

New York Times gazetesi yöneticileri, gazetecilerin serbest bırakılmasının ardından, Türk, İngiliz ve ABD hükümetlerine teşekkür etti.

Gazetenin internet sayfasında yayımlanan bir haberde ise NYT'nin Genel Yayın Yönetmeni Bill Keller'ın, 4 gazetecinin serbest bırakılmasından son derece memnun olduğunu ifade eden yazılı bir açıklama yaptığı bildirildi.

Keller'ın açıklamasında, “Özellikle Türk hükümetine, bizim adımıza müdahale ederek gazetecilerimizin serbest bırakılmalarını ve Tunus'a gönderilmelerini sağladıkları için minnetarız” dediği belirtildi. Keller, ABD'li ve İngiliz diplomatlara da hafta boyunca kendilerine yardımcı oldukları için teşekkür etti.

Haberin Devamı

Gazeteden yapılan açıklamada, "Gazetecilerimiz serbest bırakıldığı için minnettarız. Ayrıca bu olayın gerçekleşmesine yardımcı olan Libya hükümeti yetkililerinin gösterdiği çabayı da takdir ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Libya’da tutuklu bulunan İngiliz The Guardian gazetesinin Iraklı muhabiri Geyt Abdülahad da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün devreye girmeye girmesinin ardından geçtiğimiz hafta serbest bırakılmıştı.