Dünya Ukrayna'da yeni dönem! Wagner sahadan çekiliyor: Rus bürokrasisinde çatlak

Ukrayna'da yeni dönem! Wagner sahadan çekiliyor: Rus bürokrasisinde çatlak

Paylaş
Ukrayna'da yeni dönem! Wagner sahadan çekiliyor: Rus bürokrasisinde çatlak

Rusya'nın Ukrayna topraklarında devam ettirdiği işgal hala devam ederken cephenin uç noktasında bulunan Wagner'den flaş bir açıklama geldi. Wagner Grubu lideri Yevgeny Prigozhin, ölü Wagner askerlerinin önünde çektiği videoda Rusya Savunma Bakanı ve Bakanlık çalışanlarını ağır sözlerle eleştirdi. Tüm dünyanın konuştuğu o görüntülerin ne anlama geldiğini Haliç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Ünver Noi, "Rus bürokrasisinde çatlak" sözleriyle yorumladı.

Ömer Faruk Ekinci | Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 15. ayında hız kesmeden sürerken cepheden şaşırtan haberler gelmeye devam ediyor. Başlangıçta Rusya’nın ele geçirdiği bölgelerin Ukrayna tarafından tek tek geri alınmasıyla birlikte elindeki bölgeleri korumaya yönelen Rusya tarafı, aylardır sürdürdüğü Bahmut kuşatmasında her şeyi değiştirebilecek bir karar aldı.

Haberin Devamı

Rus ordusu yerine savaşan Wagner Grup asker gücünün kurucusu ve Putin’in aşçısı olarak tanınan Yevgeny Prigozhin, cepheden şoke eden bir video yayınladı. Prigozhin, Ukrayna ve Rus ordusu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı kritik Bakhmut kentinden çekilme kararı aldıklarını duyurdu.

Wagner askerlerinin cesetleri önünde çektiği videoda açıklamalarda bulunan Prigozhin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'a seslenerek, "Mühimmatımız yüzde 70 oranında eksik. Şoygu, Gerasimov bu mühimmatlar nerede? Buradaki cesetlere bakın" dedi.

“BEŞ KAT DAHA FAZLA ASKERİMİZİ KAYBEDEBİLİRİZ”

Mühimmat yetersizliği nedeniyle kısmen kontrol altında tutulan Bakhmut'tan çekileceklerini söyleyen Prigozhin, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Halihazırdaki durum Wagner’in sonunu getiriyor. Wagner şirketinin varlığı kısa bir süre sonra son bulacak. Biz tarih olacağız. Wagner birliklerini Bakhmut'tan çekiyorum çünkü mühimmat eksikliği nedeniyle yok olup gidecekler. Ukrayna ordusuna karşı zafer kazanmak için belirli bir oranda mühimmata ihtiyacımız var. Mühimmatımızın yetersiz olması durumunda bugünkünün 5 katından fazla askerimizi kaybedeceğiz. 9 Mayıs'tan önce Bakhmut'u ele geçirecektik. Askeri bürokratlar mühimmat sevkiyatını durdurdu. Bu nedenle 10 Mayıs 2023'ten itibaren Bakhmut'tan çekileceğiz.

Yevgeniy Prigozhin ayrıca Bakhmut'ta kendilerinin yanı sıra Rus ordusuna da mühimmat desteği sağlanmadığını öne sürerek, "Tek bir asker tek bir atış yapmıyor. Ne Rus askerlerine ne de bize kimse mühimmat vermiyor" ifadelerine yer verdi.

RUS BÜROKRASİSİNDE ÇATLAK

Gündeme bomba gibi düşen video ile ilgili Posta.com.tr’ye konuşan Haliç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Ünver Noi, Prigozhin’in açıklamalarının doğrudan Rus Savunma Bakanlığını ve Savunma Bakanı Şoygu’yu hedef aldığını söyleyerek, “Bu açıklama, Rus bürokrasisinde çatlak ya da yönetimsel eksiklik olarak yorumlanabilir” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Bahmut şehrine kurduğu kuşatmanın beklenenden uzun sürmesinin çatlağa sebep olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Noi, “Rusya’nın buradan daha fazla zaiyat vermesi hele mühimmat sorunundan dolayı bu zayiatı vermesi Rusya’nın imajına olumlu katkısı olmayacaktır” şeklinde konuştu.

“PUTİN’İN WAGNER’DEN VAZGEÇMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Prof. Dr. Noi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uzun süren kuşatma sorunundan kaynaklı Wagner’in geri çekilme kararının uluslararası topluma vereceği mesajı da göz önünde bulundurarak bir karşılık vereceğine dikkat çekti.

Wagner’in Libya dahil pek çok ülkede paralı asker olarak kullanıldığını belirten Prof. Dr. Noi, Ukrayna’da Wagner’in yerini Rus ordusunun alacağını ancak Rusya dışındaki bölgelerde (Libya, Suriye, Orta Afrika) görev yapan Wagner paralı askerlerinden vazgeçmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Rus birliklerinin Ukrayna savaşının başından beri hazırlıksız olduğuna dair eleştirilerin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Noi, ölen Rus vatandaşlarında ailelerinin savaş karşıtlığı geliştirme potansiyelinden dolayı Rusya’nın alternatif üretmesinin gerekli kılındığını belirtti.

RUS ASKERLERLE CEPHEDE BAMBAŞKA BİR TABLO

Prof. Dr. Noi, bu sebeple Ukrayna topraklarında Rus ordusundan ziyade Çeçen savaşçılar ya da Wagner Grubu gibi savaş konusunda daha tecrübeli askerlerin görev aldığına dikkat çekti.

Rus ordusunda bulunduğu iddia edilen tecrübesizlik nedeniyle Wagner’den boşalacak yerlere gelen askerlerin paralı askerlerden daha başarılı olacağını söylemenin zor olduğunu ifade eden Prof. Dr. Noi, bunun yanı sıra ordunun mühimmat sorunu yaşamadığı ve beklenenden daha tecrübeli ekiplerin bölgede gönderildiği senaryoda bambaşka bir tablonun ortaya çıkabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

UKRAYNA TAARRUZUNU TETİKLER Mİ?

Prof. Dr. Noi, Prigozhin’in açıklamalarının Ukrayna tarafından başlatılması beklenen taarruzu tetikleyip tetiklemeyeceği hakkında şu ifadeleri kullandı:

Bu açıklamadan ziyade 3 Mayıs gecesi Rus lider Putin’e yapılmaya çalışılan ve Ukrayna’nın üstlenmediği drone saldırılı suikast girişimi sonrasında Rusya’nın Ukrayna’nın çeşitli şehirlerine yaptığı karşı saldırıları Ukrayna’nın taarruzunu ve hava savunma talepleri ile ilgili gelişmeleri öne çekebilir.