Dünya Ukrayna'ya yapılan kritik yardım haftalar sonra ortaya çıktı

Ukrayna'ya yapılan kritik yardım haftalar sonra ortaya çıktı

Paylaş
Ukrayna'ya yapılan kritik yardım haftalar sonra ortaya çıktı

Rusya tüm çabalarına rağmen ülkenin başkenti Kiev'i düşüremedi. Tüm dünya Ukrayna'nın direnişinin s9ırrını çözmeye çalışıyor. Ülkeye yapılan kritik yardımlardan biri ise haftalar sonra ortaya çıktı.

ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen son teknoloji silahlar ve Rus askeri teçhizatının yetersizliği, modernizasyon eksikliği savaşın gidişatında önemli paya sahip olduğu belirtilirken ABD'den çok konuşulacak açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

Eski ve mevcut ABD'li yetkililer, Rusya'nın Şubat ayında ülkeyi işgal etmesinden bu yana ABD'nin Ukrayna güçlerine gerçek zamanlı istihbarat sağladığını açıkladı.

RUS UÇAĞI BÖYLE DÜŞÜRÜLMÜŞ

ABD yetkililerin NBC'ye verdiği demeçte, Ukrayna'nın Şubat ayında Kiev havaalanı yakınlarındaki Rus IL-76 nakliye uçağına başarılı saldırısının bu paylaşım sayesinde gerçekleştiği bilgisine yer verildi.

Aynı açıklamada Ukrayna saldırısının ABD ve NATO üyesi olmayan bir ortakla bir istihbarat paylaşım operasyonunda bilgi aldıktan sonra gerçekleştiğinin altı çizildi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililer, sonunda havalimanını Rusların eline geçmesine rağmen bu sayede Rus ilerleyişinin sekteye uğratıldığını belirtti.

Haberin Devamı

ABD'Lİ YETKİLİ: OLDUKÇA ÖNE ÇIKTIK

ABD'li yetkili 'Başlangıçtan itibaren, Ukrayna ile hem stratejik hem de eyleme geçirilebilir istihbarat paylaşımında oldukça öne çıktık' dedi.

Bunun hem taktik hem de stratejik düzeyde etkili olduğunun altını çizen yetkili sözlerine şöyle devam etti;

'Bunun büyük bir fark yarattığına dair oldukça net örnekler mevcut'

ZELENSKIY İÇİN CIA DESTEĞİ

Ayrıca ABD Merkezî İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Ukrayna kuvvetlerine liderlerini nasıl güvende tutacakları konusunda talimatlar verdiği de açıklandı.

Bu operasyona ait detaylar paylaşılmadı ancak bu açıklama Ukrayna lideri Zelenskiy'nin korunmasında CIA'in Ukrayna'ya destek olduğu şeklinde yorumlandı.

İSTİHBARATI ABD UÇAĞI MI VERDİ?

Geçtiğimiz haftalarda Ukrayna saldırısı sonrası batırılan Moskva gemisi için ABD yardımı iddiası gündeme gelmişti.

İngiliz The Times gazetesinde yer alan habere göre, düşman unsurlarını tespit etmek için son teknoloji ile donatılmış P-8 Poseidon gözetleme uçağı saldırı sırasında bölgede bulunuyordu.

160 kilometre uzaklıktaki düşman gemilerini belirleyebilen P-8 Poseidon'un Ukrayna'nın düzenlediği saldırıda kritik istihbaratı sağladığı iddia edilmişti.