Dünya Yapay zeka hepsine cevap verebiliyor! Kim ne zaman ölecek, ne kadar para kazancak?

Yapay zeka hepsine cevap verebiliyor! Kim ne zaman ölecek, ne kadar para kazancak?

Paylaş
Yapay zeka hepsine cevap verebiliyor! Kim ne zaman ölecek, ne kadar para kazancak?

Adeta bilim kurgu filmlerinden fırlamış bir şekilde insanların öleceği tarihleri tahmin edebilen yapay zeka algoritması dünya gündemine bomba gibi düştü. Girilen veriler üzerinden kişilerin ne kadar süre yaşayacağını ve ne kadar para kazanacağına dair tahminlerde bulunan algoritma, yüzde 70’e yakın doğru tahmin yapabiliyor.

Bilgisayarların ortaya çıkmasından itibaren insanoğlu ne kadar ömrünün kaldığını, ne zaman hayatının sona ereceğini bu makinelere tahmin ettirme çabası içerisine girdi. Günümüzde ilkel sayılabilecek makinelerin ardından bugünkü yapay zeka teknolojisinin ortaya koyduğu sonuçlar ise oldukça şaşırtıcı.

Haberin Devamı

6 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYLE ÖĞRENDİ

Yaşam süresi tahmini, insanların hayat hikayeleri üzerinden gelecekte nasıl bir yaşam süreleri olabileceğini tahmin etmek amacıyla geliştirilen bir algoritma olan 'life2vec' test ediliyor.

İngiliz Daily Mail'in haberine göre, Danimarka ve ABD'de geliştirilen bu algoritmanın gerçek insanların verilerini kullanarak makine öğrenimi algoritmasıyla eğitildi. Bu çalışma, Danimarka'da 6 milyon gerçek insanın gelir, meslek, ikamet yeri, geçirdiği yaralanmalar ve gebelik geçmişi gibi birçok bilgiyi içeren kapsamlı bir veri kümesi üzerinde test edildi.

YÜZDE 70 BAŞARI ORANI

ChatGPT gibi bir sohbet botu şeklinde çalışan ve mevcut verileri kullanarak gelecekle ilgili tahminler üreten bir model olan life2vec, insanların hayat hikayelerini işleyebiliyor ve bir kişinin erken ölüm olasılığını veya yaşam süresi boyunca gelirini tahmin edebilmektedir.

Haberin Devamı

2008 ile 2016 yılları arasındaki verilerle eğitildiği söylenen algoritmanın 2020’ye kadar olan dönemde ise kimlerin öldüğünü yüzde 70’e yakın oranda doğru tahmin edebildiği ortaya çıktı.

Söz konusu algoritma, bir kişinin yaşam süresi veya geliri gibi tahminler yapabiliyor. Algoritma, bir kişinin hayat hikayesini bir cümle gibi düşünerek, şu ana kadar yazılanlara dayanarak gelecekte neler olabileceğini tahmin etmekte. Örneğin, bir kişinin "dört yıl içinde ölme olasılığı" gibi bir soru sorulabilir ve algoritma bu soruya cevap verebiliyor.

TÜM DÜNYAYI ETKİSİ ALTINA ALIR MI?

Bugüne kadar yalnızca Danimarka’da toplanan verilere dayandırılan algoritmanın diğer ülkelerde çalışıp çalışmayacağı ise hala büyük bir soru işareti. Her şeyden öte bazı insanların ölüm tarihlerini bilmek istemeyecekleri de bir gerçeklik.

Bunun yanı sıra algoritmanın günümüzde demokrasisinde insan haklarını ihlal edebileceği gerekçesi ile de kamuoyunda büyük soru işaretleri oluşturmayı sürdürecek gibi görünüyor.