Dünya Yardıma ilk koşanlardan olmuşlardı... Çin’de gündem Türkiye!

Yardıma ilk koşanlardan olmuşlardı... Çin’de gündem Türkiye!

Paylaş
Yardıma ilk koşanlardan olmuşlardı... Çin’de gündem Türkiye!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yardım için Türkiye’ye koşan Çin arama kurtarma ekibinin başına gelen olay, ülkelerinde gündem oldu.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6’lık depremler, 11 ilde büyük bir yıkıma sebep oldu. Tüm Türkiye deprem bölgesine yardıma koşarken uluslararası yardım da talep edildi. Dünyanın dört bir yanından arama kurtarma, sağlık ve yardım ekipleri deprem bölgesine koştu.

Haberin Devamı

Türkiye'ye kalabalık bir kurtarma ekibi gönderen ülkelerden bir diğeri, Çin'di. Çin ekipleri deprem bölgesindeki çalışmalar bitince İstanbul'da Kapalı Çarşı'yı gezdi ve bu sırada tüm esnaf tarafından alkışlandı.

Kurtarma ekibini taşıyan uçak Çin'e indiğinde ise, havalimanında onlarca insan Türkiye ve Çin bayraklarıyla bekliyordu.

ÇİN MEDYASINDA GÜNDEM OLDU

Çin medyası, 178 saat sonra 10 yaşındaki bir kız çocuğunun Çin ekibi tarafından enkazdan sağ salim çıkarıldığını ve insanların yaşama tutunan kız çocuğunu alkışlarla karşıladığını yazdı.

Çin'in bölgeye bir aydınlatma uçağı sevk ettiğini ve zamana karşı yarışan ekiplerin gece karanlığında daha iyi çalışabilmesi için 8 bin metrekarelik bir alanın aydınlatıldığını aktaran medya, Pekin yönetiminin 10'dan fazla insansız hava aracını gökyüzünde uçurarak depremin karanlığını dağıttığını bildirdi.

Haberin Devamı

PARA ALMAYI REDDETTİ

Chongqing eyaletinden Türkiye'ye gelen ekipte yer alan kurtarma uzmanı Yang Zhijian, başından geçenleri sosyal medyada paylaştı. Bir dükkana yiyecek almak için girdiğini anlatan Çinli uzman, dükkan sahibinin verdiği parayı almayı reddettiğini söyledi.

Tercüman aracılığıyla yerel dükkan sahibiyle iletişim kurduğunu belirten Yang Zhijian, aralarında geçen diyaloğu aktardı:

"Parayı almazsan, yemeği kabul etmeyeceğim. Burayı bir yana bırakın, biz memleketimiz Çin'de bile bedava bir şeyler almayız. Parayı ödemek ve ücretsiz bir şey almamak için ısrar ediyorum."

Çin televizyonu, kurtarma uzmanıyla dükkan sahibinin birlikte fotoğraf çektirdiği detayını da izleyicilerine sundu.

Deprem bölgesinde birçok dokunaklı an yaşandığını belirten televizyon, örnekleri sıraladı:

Bir Türk kadın, Çinli kurtarma uzmanının ellerini ısıtmak için ceketinin düğmelerini açtı.

Yaşlı bir Türk, evinde beslediği güvercini getirip Çinli ekibe hediye etti.

Bir adam Çinli ekibe gözleme getirdi.

Arama kurtarma ekibine çok sayıda jest yapıldığını aktaran televizyon, felaketler dünyada yalnızca bir yerde meydana gelse de acıyı paylaşma, ilgi ve minnettarlık gibi duyguların sınırları aşıp dünyaya yayıldığını ve tüm yeryüzüne sıcaklık getirdiği yorumunu yaptı.