Dünya Yeni covid varyantının adı Arcturus! Şimdiden yayılmaya başladı

Yeni covid varyantının adı Arcturus! Şimdiden yayılmaya başladı

Paylaş
Yeni covid varyantının adı Arcturus! Şimdiden yayılmaya başladı

COVID-19'un yeni bir alt türü olan Arcturus, ABD'de ve İngiltere'de çoğalıyor. Araştırmalara göre şimdiki vakaların yüzde 10'undan Arcturus varyantı sorumlu.

Posta.com.tr | ABD'deki Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi,  Arcturus olarak bilinen Omicron türü XBB.1.16'nın giderek yayıldığını duyurdu. Enfeksiyonlardaki ani artış nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü, yeni türün yakın gelecekte ABD'de baskın tür haline gelme olasılığı konusunda halkı uyarıyor.

Haberin Devamı

DSÖ yeni bir raporda, "Tahmini büyüme avantajı ve bağışıklıktan kaçış özellikleri nedeniyle, XBB.1.16 küresel olarak yayılabilir ve vaka sayılarını artırabilir. Ancak şu anda şiddetli bir artış belirtisi yok" denildi. 

600'den fazla Omicron alt varyantından biri olan Arcturus, ilk olarak ocak ayında keşfedildi. O dönemden beri 31 ülkede görüldü. Arcturus varyantı Hindistan'da büyük endişe yarattı ve Kraken varyantından 1,2 kat daha bulaşıcı olabileceği bildirildi.

'DÜNYA ÇAPINDA YAYILACAK'

Arcturus, Hindistan'daki diğer varyantları geride bırakarak sağlık bakanlığının tatbikat yapmasına neden oldu. 
Tokyo Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada Arcturus'un Kraken varyantından 1,2 kat daha bulaşıcı olduğu öne sürüldü ve 'yakın gelecekte dünya çapında yayılacağı' belirtildi. 

Haberin Devamı

Bilim insanları yeni varyantın mutasyonlarının potansiyel olarak bağışıklık sistemini zorlayarak yayılma oranını artırabileceğini öne sürüyor.