Dünya Zayıflatan iğne cüzdanları şişirdi

Zayıflatan iğne cüzdanları şişirdi

Paylaş
Zayıflatan iğne cüzdanları şişirdi

Elon Musk, Kim Kardashian gibi ünlülerin zayıflamak için kullandığı iddia edilen iğneyi üreten şirketin, birçok obezite derneği ve sağlık profesyoneline tanıtım için milyonlar ödediği ortaya çıktı.

Danimarkalı ilaç şirketi Novo Nordisk’in ürettiği Wegony adlı ilacın zayıflamaya yardımcı olduğu, obeziteyle mücadelede devrim niteliği taşıdığı açıklanmıştı. İğne olarak uygulanan ilacı, Kim Kardashian, Elon Musk dahil kısa sürede verdikleri kilolarla şaşırtan birçok ünlü ismin kullandığı söyleniyordu. Hatta Economist dergisi geçen hafta bu ilacı kapağına taşıdı.

Haberin Devamı

 

 

Ancak İngiliz Observer gazetesi, ilacın sanıldığı kadar masum olmadığını gösteren bir rapor yayınladı. Buna göre Novo Nordisk, obezite dernekleri dahil sağlık kuruluşlarına ve sağlık profesyonellerine bu ilacın tanıtımı için 21.7 milyon Sterlin (495 milyon TL) ödedi. Kampanya kapsamında 2019-2021 arasında 3 bin 500 ödeme yapıldı. Bunlar arasında etkinlik sponsorlukları ve yüklü bağışlar da vardı. Ödemeler kanuna uygun ancak ‘uzman görüşlerinin satın alınması’ açısından sorunlu görülüyor.

İşte o rapordan çarpıcı notlar:

  • Bu süreçte Novo Nordisk, obeziteyle mücadele stratejisi konusunda kampanya yürütecek siyasetçiler için bir fon oluşturdu.
  • İlacı ulusal kanal BBC'de tanıtan profesörlerden biri olan Jason Halford, ilaç şirketinin eski danışmanıydı ve başkanı olduğu obezite kuruluşundan 3.6 milyon Sterlin aldı.
  • İlacı, "dönüm noktası" olarak tanıtan Londra Üniversitesi'nden (UCL) Profesör Nick Finer, geçen yıla kadar şirkette kıdemli uzmandı ve hisse sahibi.
  • Profesör John Wilding ise üç yılda şirketten toplam 4.3 milyon Sterlin'lik ödeme aldı.
  • Tedavinin 'temel sağlık hizmeti' olarak finanse edilmesi çağrısında bulunan Dünya Obezite Federasyonu'na (WOF), 2019-2021 arasında Novo tarafından 4.3 milyon Sterlin ödendi. Avrupa Obezite Çalışmaları Derneği'ne (EASO) de 3.6 milyon Sterlin ödendi.