Dünya Dünyayı saran yeni korku! Takip edilemiyor, 3 boyutlu yazıcıyla üretiliyor

Dünyayı saran yeni korku! Takip edilemiyor, 3 boyutlu yazıcıyla üretiliyor

Paylaş
Dünyayı saran yeni korku! Takip edilemiyor, 3 boyutlu yazıcıyla üretiliyor

Silah şiddetti tüm dünyayı saran korku haline gelirken yapılan yeni bir araştırma, 'hayalet silahların' İngiltere, Avrupa ve Amerika'daki suç çeteleri tarafından kullanıldığını gösteriyor. Bu silahlar hükümetler tarafından takip edilemiyor ve gerçek bir silah gibi öldürücü.

Posta.com.tr | 'Hayalet silah' olarak adlandırılan el yapımı silahlar, dünyanın dört bir yanına korku salıyor. Seri numarası olmayan bu silahlar, suçluların bulunmasını zorlaştırıyor. Hayalet silahların yapımında 3 boyutlu yazıcı, araç kiti, yazılım ve USB bellek kullanılıyor. 

Haberin Devamı

İngiltere'de artan şiddet olaylarında kullanılan 'hayalet silahlar' polislerin failleri bulmasını engelliyor. Geleneksel silahlar, ruhsat numaraları sayesinde polisler tarafından izlenebiliyordu. Ancak şimdi ruhsat olmadan üretilebilen bu silahlar, yeni bir suç dalgasının temellerinin oluşmasına neden oluyor. 

'ÇOĞU AVRUPA'DA KULLANILIYOR'

National Geographic'in araştırmacı muhabiri Mariana van Zeller, California ve Colorado'da ev yapımı silah üreten kişilerle bir araya geldi. The Sun'a konuşan  Mariana, 'hayalet silahlar' hakkında "Tüm Avrupa'da zaten kullanılıyor. İnsanlar montajını yapıyor. 3 boyutlu yazıcı satın alabilirsiniz ve bu yasa dışı değil. Sadece silah haline getirdiğinizde yasa dışıdır. Kaynaklarımızdan bunların çoğunun Avrupa'da kullanıldığını biliyorum" dedi. 

Haberin Devamı

Çoğu ülke ruhsatı olamayan silahların barındırılmasını yasa dışı sayarak suç kabul ediyor. Ev yapımı silahlar da buna dahil. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde, hayalet silahlar yalnızca ölümcül mermi atabilecek duruma geldiğinde ateşli silah olarak kabul ediliyor. Bazı firmalar, ev yapımı silah üretebilecek kitler satıyor. 

Silah şirketi sahibi Cody Wilson, hayalet silahlardan birini elinde tutarak, "Bu silaha baktığımda emeğimin karşılığını aldığımı görüyorum. Ona bayıldım" diyor. 

National Geographic belgeseline konuşan Wilson, "Doğru ekipmana sahipse, dünyadaki herkes bunu yapabilir" diyor. Wilson'ın kurduğu firma, insanların kendi silahlarını yapabilmesi için gereken parçaları sağlıyor. 

HAYALET SİLAHLAR NASIL ORTAYA ÇIKTI?

2013 yılında Wilson'ın şirketi ve başka bir şirket daha AR-15 ve AK-47'ler gibi yarı otomatik silahların üretilmesini sağlayan başlangıç kitleri satmaya başladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 400 milyon ateşli silahın dolaşımda olduğu düşünülüyor. Ancak hayalet silahlar, yaşları veya yasal suçları nedeniyle ateşli silah taşımalarına izin verilmeyen kişiler tarafından tercih ediliyor. 

SUÇLULAR SATIN ALIYOR

Denver'daki bir hayalet silah satıcısı, yasa dışı faaliyetlerde bulunan polis memurlarına bile satış yaptıklarını açıkladı. 

Haberin Devamı

İsmini vermek istemeyen adam, "Satış yaptığım polis memurlarının çoğu, militan grupların parçasıydı. Cephane stoklayan epeyce grup var" dedi. 

ABD'de demokrasi karşıtlarının hayalet silahlar tercih ettiği ortaya çıktı. Mariana,  bu gruptaki bazı kişilerle röportaj yaptı ve duydukları karşısında şoka girdi. 

Röportaj yaptığı kişilerden biri  6 Ocak 2021'de eski başkan Donald Trump'ın destekçileri tarafından Washington'daki ABD Kongre Binası'na düzenlenen saldırının "daha aşırı olması gerektiğini" söyleyerek "Orada seve seve ölürdüm" dedi.