Dünya 'Zeynep Hanım korkma' Enkaz altındaki depremzedeye Türkçe moral veren Daniel konuştu

'Zeynep Hanım korkma' Enkaz altındaki depremzedeye Türkçe moral veren Daniel konuştu

Paylaş
'Zeynep Hanım korkma' Enkaz altındaki depremzedeye Türkçe moral veren Daniel konuştu

Kahramanmaraş merkezli deprem fırtınasının ardından tüm dünyadan birçok arama kurtarma ekibi Türkiye'ye yardıma koşmuştu. Alman kurtarma ekibi I.S.A.R Germany'nin doktoru Daniel Lankers ise 'Zeynep Hanım korkma' cümlesi ile hafızalara kazınmıştı. Alman kurtarmacı günler sonra Türkiye'de yaşadıklarını ülke basınına anlattı!

Almanya'dan gelen arama kurtarma ekibinin Kahramanmaraş'taki çalışmaları sırasında çekilen bir görüntü kısa sürede viral olmuştu.

Haberin Devamı

Söz konusu videoda, ekipten bir kişi öğrendiği bir kaç Türkçe kelime ile enkaz altındaki kadına sesleniyor ve 'Zeynep Hanım, Daniel burada korkma' diyordu.

Bu kritik dönemde kurduğu Türkçe cümle ile milyonların hafızasına kazınan Daniel Lankers Alman DW'nin sorularını yanıtladı.

'ZEYNEP HANIM KADAR GÜÇLÜ OLAMAM'

Yıllardır acil servis hekimi olduğu için hastalarını rahatlatmak için farklı dillerde birkaç keline bildiğini belirten Alman doktor, 'Ne kadar güç toplasam da Zeynep Hanım kadar güçlü olamam' dedi.

'Türkiye'de yaşadığımız olay hem hekim hem de insan olarak yeniydi' diyen Daniel, Zeynep Hanım ile saatlerce beton ve enkazın arasında açık kalmış incecik bir delikten konuştuklarını belirtti.

Haberin Devamı

Alman doktor "Karşımda kısmen görebildiğim, saatlerce enkaz altında yatan bir kadın vardı. Sesi oldukça gergindi ve endişe içinde olduğunu hissettim. Buna rağmen inanılmaz güçlüydü, dirençliydi. Ben de onun bu gücüne karşılık vermeyi denedim" dedi.

Saatler süren kurtarma çalışması sonrası depremzedenin enkaz altından çıkarıldığı anları da anlatan Alman doktor "Yüzüne ilk güneş ışıkları düştüğünde tebessüm etti, kardeşi Zübeyde'nin sesini duyduğunda mutlu oldu. Hepimiz için inanılmaz dakikalardı. Buna rağmen 100 saatten fazla enkaz altında kapalı kaldı, yaraları ciddiydi, hayatı tehlikesi vardı, maalesef korktuğumuz gibi oldu" dedi.

Alman kurtarma görevlisinden enkaz altındaki kadına Türkçe moral: “Daniel burada korkma” Almanya’dan Türkiye’deki deprem bölgesine gelen arama kurtarma ekibinin bir görevlisi, öğrendiği Türkçe kelimelerle enkaz altındaki kadını sakinleştirmeye çalışarak, “Zeynep Hanım, Daniel burada, korkma" dedi.

ZEYNEP HANIM HAYATA TUTUNAMADI

Alman arama-kurtarma ekibinin 56 saat süren çabası sonrasında Hatay-Kırıkhan’da enkazın altından sağ çıkarılan 40 yaşındaki Zeynep B. yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Zeynep B.’nin erkek kardeşi Faruk’un verdiği bilgiye göre depremde Zeynep Hanım’ın yanı sıra eşi Ömer, oğlu Burak, kızı Şevval ve küçük oğlu İzzet de hayatını kaybetti.

Zeynep B.’nin 38 yaşındaki kız kardeşi Zübeyde 50 saatten fazla enkaz altında kaldıktan sonra kurtarılmıştı.