Eğitim - Kariyer 4. Sınıf Fen Konuları Nelerdir? 1. ve 2. Dönem 4. Sınıf Fen Konuları

4. Sınıf Fen Konuları Nelerdir? 1. ve 2. Dönem 4. Sınıf Fen Konuları

Paylaş
4. Sınıf Fen Konuları Nelerdir? 1. ve 2. Dönem 4. Sınıf Fen Konuları

 4. Sınıf Fen Bilimleri dersi konuları, Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen müfredat doğrultusunda hazırlanır. İlkokul 3. sınıfta verilmeye başlanan ve 8. Sınıf sonuna kadar görülen Fen Bilimleri dersinde duyu organları, gezegenler, maddenin yapısı gibi temel konulardan başlanarak ilerideki dönemlerde görülecek Fizik, Kimya ve Biyoloji ders branşlarının temelini oluşturmaktadır. 4. sınıf fen konuları nelerdir? 1. ve 2. Dönem 4. sınıf fen konuları nasıldır sizler için ayrıntıları ile derledik.

4. Sınıf fen bilimleri dersi 7 ünite altında toplanmıştır. Bu ünitelerin ilk 3'ü birinci döneme ait konular olmaktadır. İkinci dönem ise 4. üniteden devam ederek 7. üniteye kadar ilerlemektedir.

Haberin Devamı

4. Sınıf Fen Konuları Nelerdir?

2023 - 2024 Eğitim yılı 4. sınıf Fen Bilimleri ders müfredatı 7 üniteden meydana gelmektedir. Bu 7 ünite sırası ile şu şekilde sıralanabilir:

Yer Kabuğu ve Dünyamızın Hareketleri

Besinlerimiz

Kuvvetin Etkileri

Maddenin Özellikleri

Aydınlatma ve Ses Teknolojileri

İnsan ve Çevre

Basit Elektrik Devreleri

Bu üniteler öğrencilere 1. Ve 2. Dönem olmak üzere tüm yılı kapsayacak şekilde anlatılmaktadır.

1. ve 2. Dönem 4. Sınıf Fen Konuları

4. Sınıf öğrencilerine verilen Fen dersinin birinci dönem konuları, belirlenen müfredatta göre ders kitabında geçen ilk 3 üniteden oluşmaktadır. Bu üniteler ise şu şekilde sıralanabilir.

1.Yer Kabuğu ve Dünyamızın Hareketleri

Dünya'nın yapısını meydana getiren kayaçlar ve fosillerin oluşumu öğrenilir. Dünya'nın hareketleri ve bunun neticesinde gerçekleşen olaylar, Dünya ve Güneş arasındaki hareket ilişkisi gibi konular hakkında öğrencilerin bilgi ve beceri kazanmaları amaçlanır.

Haberin Devamı

2. Besinlerimiz

Besin çeşitleri, sağlıklı ve dengeli beslenme, temel besin ögelerinin faydalar, obezite ve beslenme arasındaki ilişki gibi konular ele alınır. Alkol ve sigara kullanımının zararları hakkında bilgiler verilir. Öğrencilerde sağlıklı bir bilinç kazandırmak amaçlanır.

3. Kuvvetin Etkileri

Kuvvetin nesneler üzerindeki etkisi, yön ve şekil değiştirici etkileri öğrenilir. Mıknatısların kutupları ve yaşamdaki kullanım alanları gibi konular üzerinde durulur. Öğrencilerde kuvvetin cisimler üzerindeki etkisini anlaması ve mıknatısları tanıyarak günlük yaşamda kullanım alanlarını öğrenmesi amaçlanır.

2. Dönem Konuları

İlkokul 4. Sınıf öğrencilere sunulan Fen Bilimleri dersinin ikinci dönem konuları, belirlenen ders kitabı müfredatında yer alan son 4 üniteyi kapsamaktadır. Bu üniteler ve içerikleri kısaca şu şekilde sıralanabilir.

1. Maddenin Özellikleri

Duyu organları yolu ile maddeyi nitelendirmek ve kütle, madde ve hacim kavramlarını anlamak amaçlanır. Öğrencilerin maddenin hâllerini ve hâl değişimlerini açıklamaları hedeflenir. Maddeyi saf ve karışım olarak iki grupta sınıflandırmaları amaçlanmaktadır.

2. Aydınlatma ve Ses Teknolojisi

Haberin Devamı

Ses ve aydınlatma ile alakalı teknolojiler öğrenilir. Işık ve ses kirliliğinin verdiği zararlar ve çözümleri ele alınır. Işık ve sesin doğru kullanıldığı takdirde sağladığı yararları ve gelecekteki aydınlatma sistem tasarıları hakkında bilgi verilir. Öğrenciler yaratıcı ve yenilikçi düşünme kabiliyeti kazanır.

3. İnsan ve Çevre

Yaşam adına gerekli olan tüm kaynaklar ve kaynakların tasarruflu kullanımına dair bilgiler ele alınır. Geri dönüşüm ve daha bilinçli tüketici olmak adına bilgi ve beceri kazanmaları hedeflenir.

4. Basit Elektrik Devreleri

Öğrenciler, devre elemanlarını işlevleri ile birlikte tanır ve basit elektrik devresi oluşturabilir. Böylelikle evdeki elektrik sistemleri ile oluşturdukları basit elektrik devrelerini ilişkilendirmeleri hedeflenir.