Eğitim - Kariyer 4. Sınıf sosyal bilgiler konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 4. sınıf sosyal bilgiler konuları

4. Sınıf sosyal bilgiler konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 4. sınıf sosyal bilgiler konuları

Paylaş
4. Sınıf sosyal bilgiler konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 4. sınıf sosyal bilgiler konuları

Sosyal bilgiler dersi, öğrencinin hayata hazırlanmasında önemli etken gösteren ve onu kişilik açısından hazırlarken aynı zamanda çeşitli alanlarda bilgi edinimi kazanmasını sağlayan bir alandır. Her bakımdan öğrenciyi hazırlama görevi edinmiş bu ders alanında 4 sınıf konuları da oldukça geniştir. Teknoloji, bilim, kültür, coğrafya, felsefe, tarih, ekonomi vb. alanlarda bilgiler içerir. 4. sınıf sosyal bilgiler konuları nelerdir? 1. ve 2 dönem konu dağılımları nasıldır? İşte, tüm detaylar.

4. sınıf sosyal bilgiler dersi konuları toplamda 7 üniteden oluşmaktadır. 1. dönem 3 ünite ve 2. dönem 4 ünite olarak işlenmektedir. Sosyal bilgiler konuları çeşitli alanların bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Sosyal bilgiler dersiyle, öğrencinin hayatı boyunca karşılaşabileceği farklı alanlara karşı ön hazırlığının yapılması hedeflenmektedir.

Haberin Devamı

4. SINIF SOSYAL BİLGİLER KONULARI NELERDİR?

4. sınıf sosyal bilgiler konuları, topluma bilinçli bireyler hazırlamayı hedefler. Öğrencinin gelecek için iyi adımlar atması sağlanır. Bu nedenle genel olarak birçok konu bu derste işlenmektedir. Genel olarak bakacak olursa sosyal bilgiler dersinde şu alanlara ait konular yer alır.

Coğrafya, siyaset bilimi, felsefe, teknoloji, sosyal bilimler, tarih, ekonomi, sosyoloji, antropoloji, psikoloji, vatandaşlık ve yurttaşlık, demokrasi, insan hakları, bilim, birey ve kültürel miraslar.

Sosyal bilgiler, birçok alandan konuyu içermesinden dolayı genel kültür olarak da görülmektedir. 4. sınıftan itibaren işlenen sosyal bilgiler konu müfredatı, her sene sınıflara göre değişmektedir. 4. sınıf sosyal bilgiler konularına ünite başlıklarına göre bakalım;

1. Ünite; Birey ve Toplum
2. Ünite; Kültür ve Miras
3. Ünite; İnsanlar, Yerler ve Çevreler
4. Ünite; Bilim, Teknoloji ve Toplum
5. Ünite; Üretim, Dağıtım ve Tüketim
6. Ünite; Etkin Vatandaşlık
7. Ünite; Küresel Bağlantılar

Haberin Devamı

1. VE 2. DÖNEM 4. SINIF SOSYAL BİLGİLER KONULARI

4. sınıf, sosyal bilgiler dersi konuları toplamda 7 ana başlık altında toplanmıştır. Bu 7 ana başlık 7 ünite şeklinde işlenmekte olup her bir ünite kendi içerisinde farklı başlıklara ayrılmaktadır. Ayrıca 4. sınıf sosyal bilgiler üniteleri 1. ve 2 dönem olarak dağıtılmıştır. 1. dönemde 3 ünite işlenirken 2. dönemde 4 ünite işlenerek dönem sonlandırılır.

1. dönem konuları ve genel kazanımları şu şekildedir;

1. ÜNİTE; BİREY VE TOPLUM

Bu ünitede öğrencinin resmi kimlik belgesini inceleyerek hangi bilgileri içerdiği tanınması sağlanır. Yaşamına ilişkin kronolojik sıra yapabilmesi hedeflenir ve kendi bireysel ihtiyaç ve yeteneklerini keşfetme imkanı tanınır.

2. ÜNİTE; KÜLTÜR VE MİRAS

Aile birliğine önem verme ve milli miraslara olan saygı öğrenilirken milli mücadelenin ve tarihi mirasların önemi kavranır.

3. ÜNİTE; İNSANLAR, YERLER VE ÇEVRELER

Doğal çevreye duyarlılık, tablo, grafik, harita çizme ve yorumlama, yaşadığı çevreyi tanıma gibi konular öğrenilir.

2. dönem konuları ve kazanımları şu şekildedir;

4. ÜNİTE; BİLİM, TEKNOLOJİ VE TOPLUM

Haberin Devamı

Doğal çevreye duyarlılık kazanılması hedeflenirken teknolojinin doğru kullanılması amaçlanır.

5. ÜNİTE; ÜRETİM, DAĞITIM VE TÜKETİM

Öğrencinin tasarruf bilincini kazanması sağlanır. Sorumluluk duygusu aşılanır. Bilinçli tüketici olma ve kendi bütçesini yönetme yeteneğinin kazanılması istenir.

6. Ünite; Etkin Vatandaşlık
Bağımsızlık ve özgürlük değerleri işlenir. Çocuk olarak sahip olduğu haklar öğretilir. Milli bağımsızlığın önemi kazandırılır.

7. Ünite; Küresel Bağlantılar
Araştırma ve empati kurma yeteneği, farklı kültürler incelenerek kazandırılır. Dünya üzerinde farklı ülke ve değer yapıları öğrenilir.