Eğitim - Kariyer 6. sınıf fen bilimleri konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 6. sınıf fen bilimleri konuları

6. sınıf fen bilimleri konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 6. sınıf fen bilimleri konuları

Paylaş
6. sınıf fen bilimleri konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 6. sınıf fen bilimleri konuları

Fen bilimleri, evrendeki olguların nedenlerini ve birbirleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Objektif bir bilim olan fen bilimleri deneye ve gözleme dayalıdır. Bu nedenle fen bilimleri daha çok laboratuvar ortamında gerçekleşen deneyler ve gözlemler sonucu bilime katkıda bulunur. 6. sınıf fen bilimleri konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 6. sınıf fen bilimleri konularını sizler için derledik.

1. sınıf fen bilimlerinin ilk döneminde güneş ve ay sistemi, kuvvet ve hareket ile madde ve ısı konuları öğrencilere verilir. İkinci dönemde de ses ve özellikler, vücudumuzdaki tüm sistemler ve elektriğin iletilmesi ünitelerinden sorumlu olunur.

Haberin Devamı

1. SINIF FEN BİLİMLERİ KONULARI NELERDİR?

1. sınıfa geçen öğrenciler hem ilk dönem hem de ikinci dönemde fen bilimleri dersinden sorumlu olurlar. Fe bilimleri dersinin ilk döneminde güneş sistemi ve tutulması, ay sistemi ve tutulması, kuvvet, hareket, madde ve ısı konuları öğrencilere gösterilir. 6. sınıfın ikinci dönemde de öğrencilere ses ve sesin özellikleri, sesin hızı, vücudumuzdaki sistemler ile ilgili detaylı anlatım yapılır.

1. VE 2. DÖNEM 6. SINIF FEN BİLİMLERİ KONULARI

1. sınıfa geçen öğrenciler fen bilimleri dersinde hangi konuları göreceklerini merak ederler ve araştırırlar. Müfredata göre 6. sınıfın 1. döneminde öğrencilerin göreceği fen bilimleri üniteleri ve konuları şöyledir:

  • 1. ünite Güneş sistemi ve tutulmalar: Güneş sistemi nedir, Güneşin ve ayın tutulmaları.
  • 1. ünite Vücudumuzun sistemleri: Destek ve hareket sistemi, Sindirim sistemi, Solunum sistemi, Dolaşım sistemi, Boşaltım sistemi.
  • 1. ünite Kuvvet ile hareket: Bileşke kuvveti, Sabit süratli hareketler.
  • 1. ünite: Madde ile ısı: Maddedeki tanecikli yapı, Yoğunluk, Yakıtlar, Madde ile ısı.

Öğrencilere 6. sınıfın ikinci döneminde fen bilimleri dersi kapsamında aktarılacak olan konular sırasıyla şu şekilde olur.

Haberin Devamı
  • 1. ünite Ses ile özellikleri: Sesin yayılımı nasıl olur, Sesin farklı yerlerde farklı şekilde duyulması, Sesin hızı, Sesin madde ile etkileşimi.
  • 1. ünite Vücudumuzda yer alan sistemler ve sağlığı: Denetleyici ve düzenleyici olan vücut sistemleri, Duyu organları, Vücudumuzdaki sistemlerin sağlığı.
  • 1. ünite Elektriğin iletilmesi: Yalıtkan ve iletken maddeler, Elektriğin direnci ve bağlı olduğu faktörler.

FEN BİLİMLERİ NELERDİR?

Fen bilimleri, diğer adı ile fenni bilimler ya da doğa bilimleri olarak da bilinen bir bilim dalıdır. Fen bilimleri insanın maddesel boyuttaki çevresini incelemek ve değiştirmek için disiplinler geliştiren bir alandır. Deneye ve gözleme bağlı olarak çalışmalar yapılır ve elde edilen sonuçlar ile bilime katkıda bulunulur.

Fen bilimler, evrendeki olay ve olguları birbirine bağlayan nedenleri bilimsel kanunlar ile açıklamaya çalışır. Doğadaki olayların oluş sebeplerini ortaya koyar ve bu sayede gelecekte yaşanması muhtemel olayları da önceden kestirme imkanı sağlar. Fen bilimler, sosyal bilimlere kıyasla daha objektif bir bilimdir.

Mesela tarih bilimini her ülke ve toplum kendi değerleri doğrultusunda incelerken fizik, tüm inceleme alanını laboratuvarda deney ile inceler. Disiplinlerarası dalların artması ile beraber fen bilimleri ve sosyal bilimler arasındaki sınırlar biraz karışmıştır. Bu karışıklığa örnek olarak nöropsikoloji dalını vermek mümkündür. Fen bilimleri dalı altında astronomi, fizik, kimya, biyoloji ve yerküre biliminin konuları incelenebilir.