Eğitim - Kariyer 9. sınıf coğrafya konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 9. sınıf coğrafya konuları

9. sınıf coğrafya konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 9. sınıf coğrafya konuları

Paylaş
9. sınıf coğrafya konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 9. sınıf coğrafya konuları

Coğrafya dersi 9. sınıftan itibaren öğrencilere verilen ve üniversite sınavında sorumlu olunan bir derstir. Coğrafya, yeryüzünü ve yeryüzünde yaşayan insanların çevresi ile olan ilişkisini inceleyen bir derstir. 9. sınıfta öğrencilere doğal sistemler, haritalar, iklim, yerleşmeler ve bölgeler ile ilgili dersler öğretilir. 9. sınıf coğrafya dersleri nelerdir ve 1. dönem ile 2. dönemde hangi dersler verilir sizler için derledik.

9. sınıfın ilk döneminde öğrencilere doğal sistemler, dünyanın şekli, haritanın temel kavramları, atmosfer ve iklim ile ilgili dersler öğretilir. 2. dönemde ise yerleşmeler, bölgeler, ülkeler ve çevre ve toplum üniteleri yer alır.

Haberin Devamı

9. SINIF COĞRAFYA KONULARI NELERDİR?

Coğrafya dersi öğrencilere 9. sınıf ya da lise 1. sınıftan itibaren verilmeye başlanan bir derstir. Coğrafya bilimi yalnızca yeryüzünün fiziki ya da beşeri özellikleri ile ilgilenmez. Aynı zamanda üzerinde yaşayan insanların tüm aktiviteleri ile de ilgilendiği için önemli bir derstir. Coğrafya için kısaca insanlar ve çevreleri arasındaki yerlerin incelendiği bilim dalı demek doğru olur.

Liseye geçen öğrenciler 9. sınıfın ilk döneminden itibaren coğrafya dersi görmeye başlarlar. Coğrafyanın ilk ünitesi doğal sistemler, ikinci ünitesi dünyanın şekli ve hareketleri, üçüncü ünitesi ise yer ve zamandır.

Daha sonra öğrencilere ilk dönem içinde harita okuryazarlığı ve atmosfer ve iklim üniteleri de gösterilir. Öğrenciler ikinci döneme geçtiklerinde beşeri sistemleri, küresel ortam, çevre ve toplum ünitelerinden sorumlu olurlar.

Haberin Devamı

1. VE 2. DÖNEM 9. SINIF COĞRAFYA KONULARI

9. sınıf 1. dönem coğrafya konularını şu şekilde ele almak mümkündür:

1. ünite: Doğal Sistemler: İnsan ve doğa, Doğa ve insan etkileşimi, Coğrafya bilimi

2. ünite: Dünyanın şekli ve hareketleri, Dünyanın şekli ve sonuçları, Dünyanın hareketleri ve sonuçları

3. ünite: Yer ve zaman, Koordinat sistemi, Konum, Zaman kavramı, Türkiye'nin coğrafi konumu

4. ünite: Harita okuryazarlığı, Haritalarda temel kavramlar, Haritalarda ölçek, Haritacılığın gelişimi, Haritalarda yer şekillerinin gösterimi

5. ünite: Atmosfer ve iklim, Atmosfer ve hava olayları, Hava durumu ve iklim, İklim elemanları, Yeryüzünde iklim tipleri, Türkiye'de iklim

9. sınıf 2. dönem coğrafya konuları şu şekildedir:

6. ünite: Yerleşmeler, Yerleşmenin seçimi ile gelişimi, Yerleşme doku ve tipleri, Türkiye'de yerleşme

7. ünite: Bölgeler, Bölge türleri, Bölge sınırlarının değişebilirliği, Ülkeler ve bölgeler

8. ünite: Çevre ve toplum, Doğal çevreyi kullanma biçimleri, Doğal çevre ve insan, Doğal ortamda insan etkileri

COĞRAFYA DERSİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Coğrafya derslerini öğrenmek dünyayı ve yaşadığımız toprakları anlayabilmek açısından önemlidir. Gündelik hayatı etkileyen fiziksel sistemleri coğrafya ile anlamak mümkündür.

Haberin Devamı

Geçmiş zamanlardaki coğrafi özellikleri ve insanların düşüncelerini öğrenerek yer seçimi yapmak bakımından da coğrafya önemlidir.

Mekan ve olayların nerede ya da nasıl geliştiğini anlayarak çevremize anlam verebilmek açısından coğrafya dersini öğrenmek gerekir. Dünya tarihi boyunca yer ve yer şekilleri olduğundan coğrafya dersi ile dünyamızı anlamlandırabiliriz. İklim, yer şekilleri, toprak ya da harita gibi konular ile coğrafya dersine ilgi duyulabilir.

Tüm bunların yanı sıra hem lise hayatı boyunca başarılı olmak hem de üniversite sınavına hazırlanmak açısından coğrafya bilmek gerekir. Üniversite sınavında öğrenciler coğrafya dersinde de sorumlu oldukları için mutlaka bu süreçte coğrafya çalışmalılar.