Eğitim - Kariyer Açıklık Nasıl Bulunur? Açıklık Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Açıklık Nasıl Bulunur? Açıklık Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Paylaş
Açıklık Nasıl Bulunur? Açıklık Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Genel çerçevede bir grup sayı içerisindeki en büyük ile en küçük sayı arasındaki fark açıklık olarak ifade edilir. O yüzden bu iki sayı arasındaki fark da açıklığı verir. Genelde birçok Matematik işleminde soruları ve ele alınan yapı üzerinden kullanılır. Bu durum hem çift hem de tek sayılar olmak üzere fark etmeden sayı sıralamasına bağlı olarak ele alınabilir. Açıklık nasıl bulunur? Açıklık hesaplama formülü ve örneklerini sizler için ayrıntıları ile derledik.

En küçüğü ya da en büyüğü fark etmeden birçok sayı dizilimi yapılır. Bunlar normal şekilde ele alınırken aynı zamanda küme üzerinden de kullanılmaktadır. Üstelik doğal sayılar, tam sayılar ya da kesirli ve benzeri birçok sayı üzerinden de ele alınabilir. Sonuç olarak en küçük ve en büyük sayı belirlenir ve aradaki fark üzerinden açıklık ortaya çıkarılır. Aynı zamanda bir de ortak açıklık vardır ve bu da en büyük ile en küçük sayının toplamının ikiye bölünmesiyle ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Açıklık Nasıl Bulunur?

Matematikte en önemli konulardan biri olarak açıklık öne çıkar. Negatif ya da pozitif, tam ya da doğal sayı fark etmeden bütün farklı sayı dizilimleri üzerinden açıklık değerlendirilebilir. Bu kapsamda matematikte açıklığı bulabilmek için belli sayı dizilimindeki en küçük sayı ile en büyük sayı öncelikle belirlemek gerekir. Daha sonra en büyük sayıdan en küçük sayı çıkarılmak suretiyle aradaki fark bulunur.

Bu aradaki fark aynı zamanda sayı dizilimindeki en büyük farktır. Böylece açıklık olarak bu aradaki fark ifade edilir. Özellikle bir veri grubundaki en büyük değer ile en küçük değer arasındaki fark üzerinden açıklığın ortaya çıktığını söylemek gerekir. Bu sebepten dolayı sadece matematik işlemleri değil aynı zamanda günlük yaşamdaki birçok farklı alanda kullanılır.

Haberin Devamı

Açıklık Hesaplama Formülü ve Örnekleri

Açıklık hesaplama formülü belli bir sabit formüle dayanmaz. Aslında elbette bir işlem üzerinden sabit olarak kullanılır. Ancak bunu kolay biçimde akıldan hesaplamak mümkündür. Bu bağlamda bir veri grubu içerisindeki öncelikle en büyük değer ile en küçük değer ele alınır. Daha sonra bu değerler arasındaki fark ortaya çıkarılır. Yani en büyük değerden en küçük değer çıkarılır. Böylece aradaki fark açıklığı verir. Bunu örnek üzerinden ele alarak anlatmak durumu daha iyi gösterebilir.

Örneğin 3, 5, 7, 9, 12, 15 veri grubu içerisindeki açıklığı öğrenmek için şöyle bir işlem yapılır.

Açıklık = 15 - 3 = 12

Bu şekilde yukarıda olduğu gibi kolay işlem üzerinden açıklık elde edilir.