Eğitim - Kariyer İÖ ne demek, açılımı nedir? Üniversitelerde İÖ hangi anlama gelir?

İÖ ne demek, açılımı nedir? Üniversitelerde İÖ hangi anlama gelir?

Paylaş
İÖ ne demek, açılımı nedir? Üniversitelerde İÖ hangi anlama gelir?

İÖ bir kısaltmadır ve anlamı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İÖ ikinci öğretim anlamında kullanılan bir kısaltmadır. Üniversitelerde akşam verilen eğitimler için ikinci öğretim tabiri kullanılır. İÖ ne demektir ve üniversitelerde hangi anlama gelir sizler için ayrıntıları ile derledik.

İÖ ikinci öğretim demektir. Üniversitelerde örgün öğretim saatlerinden sonra verilen eğitime ikinci öğretim denir.

Haberin Devamı

İÖ NE DEMEK, AÇILIMI NEDİR?

İÖ özellikle de üniversitelerde ve eğitim alanında kullanılan bir kısaltmadır. İÖ kısaltmasının uzun hali ikinci öğretim olarak karşımıza çıkar. Üniversitelerde örgün öğretim saatlerinden sonra verilen eğitim programları ikinci öğretim olarak kabul edilir.

Örgün öğretim ile ikinci öğretim programlarının derslerinde herhangi bir farklılık yoktur. Yalnızca ikinci öğretim puanları örgün öğretim puanlarına göre biraz daha düşük olur fakat aldıkları ders ve şartlar aynıdır. Bu nedenle puanı yetmeyen öğrenciler aynı bölümün ikinci öğretimini tercih edebilirler. 

ÜNİVERSİTELERDE İÖ HANGİ ANLAMA GELİR?

Üniversitelerin bazılarında hem normal yani örgün öğretim hem de İÖ şeklinde kısaltılan ikinci öğretim programları olur. İkinci öğretim programları örgün öğretim programından sonra başlar ve genellikle derslere göre geç saatlere kadar sürebilir. Her ne kadar örgün ve ikinci öğretim öğrencileri aynı şarta sahip olsalar da puanları farklıdır.

Haberin Devamı

Örgün öğretimin puanları ikinci öğretim puanlarına göre biraz daha yüksek olur. Öğrenciler puanları aynı bölümün örgün programına yetmemesine rağmen ikinci öğretimini tercih edebilir. Bu durum öğrenciler için avantajlı bir durumdur. Yalnızca ikinci öğretim olan öğrenciler harç ücreti öderler fakat örgün öğretim olan öğrenciler herhangi bir ücret ödemezler. 

İKİNCİ ÖĞRETİM İLE ÖRGÜN ÖĞRETİM FARKLARI VE BENZERLİKLERİ NELERDİR?

  • Örgün öğretim dersleri genelde sabah başlarken ikinci öğretim dersleri genellikle öğlen saatlerinde ya da öğleden sonra başlar.
  • Örgün öğretimde harç ücreti bulunmazken ikinci öğretimde harç ücreti vardır ve bölümlere göre farklılık gösterir.
  • İkinci öğretimin puanları genelde örgün öğretimden biraz daha düşük olur.
  • Örgün öğretim ve ikinci öğretim aynı dersleri görür.
  • İkinci öğretim ya da örgün öğretim öğrencileri fark etmeksizin aynı şartlara sahip olurlar.
  • İkinci öğretim öğrencileri örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapamaz.