Eğitim - Kariyer Modernizm Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Modernizm Akımı Eserleri Nelerdir?

Modernizm Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Modernizm Akımı Eserleri Nelerdir?

Paylaş
Modernizm Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Modernizm Akımı Eserleri Nelerdir?

Modernizm akımı sıklıkla ekonomi konuları arasında geçen kavramlar arasında yer almaktadır. Özellikle sanayileşme alanı bakımından oldukça önemli konular arasında bulunmaktadır. Bu bakımdan Modernizm akımı nedir öğrenebilir ve buna göre finans ve ekonomi alanında kullanabilirsiniz. Modernizm akımı temsilcileri kimlerdir? Modernizm akımı eserleri nelerdir? Modernizm ekonomi üzerindeki etkisini detayları ile derledik.

Modernizm akımı 19 yüzyılın başında sanayi devrimi ile ortaya çıkan ekonomi alanında geliştirilen bir akım olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

Modernizm Akımı Nedir?

Modernizm akımı özellikle büyük buhran döneminde 19.yy sonu itibariyle 20.yy başlarından itibaren Avrupa da başta sanayileşme olmak üzere, kültür, sanat ve teknoloji devriminin başlaması ile birlikte ortaya çıkan toplumsal kitle akımı olarak ifade edilmektedir.

Özellikle 1. Dünya savaşı sonunda ağır toplumsal hasar alan devletlerin yeniden doğuşunun gerçekleşmesi adına geleneksel ve bilindik kurallar dışına çıkılması konusunda bir ihtiyaç doğmuştur. Bu bağlamda hayatın her alanında bilim, sanat, teknoloji, ekonomi ve kültürel devrimi modernizm akımı ile tekrar revize edilmiş yeni düşünceler toplumlar tarafından kabul edilmeye başlanmıştır.

Geçmişin gelecek ile harmanlayarak yeni ve farklı toplumsal düşünce oluşturma çabası olarak da modernizm akımı tanımlanmaktadır.

Haberin Devamı

Modernizm daha sade bir ifade ile eski ve alışılagelmiş yaşam tarzının yeni dönem geçişi olarak tanımlanan ve geleneksellik dışına çıkması ve yenilenme hareketi olarak ifade edilmektedir. Daha çok felsefe, sanat, postmodern, siyasi fikirlerin kapsaması ön planda yer almaktadır.

Bu bağlamda Modernizm akımı ile birlikte Teozofi, Psikanaliz, Ütopik, Füturizm gibi akımları beraberinde getirmiş ve toplumda yer alan geleneksel düşünce ve duyguların değişimi bu anlamda değişmiştir.

Toplum tarafından kabul edilen eskiden gelen geleneksel düşüncelerin 20.yy sanayileşme devrimi ile birlikte değişmeye başlamış ve daha yenilikçi ve teknoloji ile iç içe bir yeni dünya akımı ile değişmeye başlamıştır. Modernizm akımı temsilcileri bu bağlamda toplumu aydınlatma yönünde oldukça önemli eserler ortaya çıkarmışlardır.

Modernizm Akımı Temsilcileri Kimlerdir?

Dünya ülkelerinin modernizm akımı ilk olarak Rus yazarı Franz Kafka, Sartre ve Albert Camus olarak temsil etmişlerdir. Modernizm akımı temsilcileri aynı zamanda varoşçuluk akımından da etkilenmişlerdir. Avrupa ülkelerinin modernizm akımından etkilenmesi ile birlikte Türk yazarları ve Türk Edebiyatında iz bırakan Haldun Taner, Sait Faik Abasıyanık, Bilge Karasu da yenilenme akımına ayak uydurarak değerli eserler bırakmışlardır.

Haberin Devamı

Ekonomi alanında kapitalizm ile ilgilenen ve çeşitli eserleri bulunan Karl Max bu akımdan etkilenen en önemli yazarlar arasında yer almaktadır.

Modernizm Akımı Eserleri Nelerdir?

Modernizm akımı süreci boyunca çeşitli Dünya ve Türk yazarlarından eserler yer almaktadır. Modernizm akımına yön veren eserleri detaylarıyla bakılacak olursa; Sait Faik Abasıyanık eseri Sarnıç, Yusuf Atılgan Anayurt Oteli, Franz Kafka eseri Aforizmalar, Adalet Ağaoğlu Bir düğün gecesi,

Orhan Pamuk eseri, Benim adım kırmızı, Cevdet bey ve oğullarıdır.