Eğitim - Kariyer Üniversiteler yeni bölümlerle geliyor

Üniversiteler yeni bölümlerle geliyor

Paylaş
Üniversiteler yeni bölümlerle geliyor

Zaman değiştikçe mesleklerin önemi de, kendisi de değişiyor. Bundan 10 yıl önce adını hiç duymadığımız yeni meslekler ortaya çıkıyor.

Yüzlerce yıl önce onlarca ifade edilen meslek sayısı günümüzde binlerle ifade ediliyor. Seçim yaparken yığılmaların yaşandığı değil, talebin olduğu alanları seçerseniz, okulu bitirdiğinizde işiniz de hazır olur. Tercih kılavuzunu incelerken yeni açılan bölümleri atlamayın.

İNTERNET ARKEOLOGLUĞU:

Önümüzdeki dönemin en ilginç mesleklerinden biri de İnternet arkeoloğu olacak gibi görünüyor. İnternetteki bilgi çokluğu ve kirliliği içinde, aranılan bilgiye ulaşmak, hayati önem taşıyor. Bir düşünün; bundan 30 yıl sonra, bugün İnternette yer almış ve sizi çok ilgilendiren bir haberi bulmanız gerektiğinde ne yapacaksınız? İşte, İnternet arkeologları, tam bu noktada devreye girecek; ihtiyacınız olan bilgiyi gereksiz bilgi yığınlarının içinden, hasar vermeden, ince bir işçilikle çıkarıp size sunacak.

SANAL MECRA YÖNETİCİLİĞİ:

İddiaya göre, gün gelecek sanal âlemde temsil edildiğimiz mecralar o kadar çoğalacak ki, bu işe kendimiz yetişemeyeceğiz. Tüzel kişiler için abartılı olan bir iddia olsa da, şirketler için bu durum ufak ufak oluşmaya başladı bile. Marka yönetiminin hiç azımsanamayacak önemdeki bir parçası da, markaların sanal mecralarda yönetimi oldu. Özellikle kamuoyu önünde olanlar, kurumlar marka yönetimini çok önemsiyor. Ne de olsa dönem marka dönemi…

E-İTİBAR YÖNETİCİLİĞİ:

Bu meslek grubundakiler, bir önceki meslek grubu olan İnternet arkeologlarının yaptığının tam tersini yapıyor. Yani hakkınızda çıkan, sizi ilgilendiren haberler ve “kalıntılar” arasından olumlu olanları ön plana çıkarıp, olumsuz olanları İnternet’in karanlık odalarına hapsediyor. Şimdiden İnternetle yakın temas içinde olan genç girişimciler e-itibar yöneticiliği işinden ciddi paralar kazanıyor.

DUYGU TASARIMCILIĞI:

Kitlelerin duygu yoğunluklarına, hislerine göre geliştirilecek olan yapay zekâ ve sanal ortam uygulamaları. Bu da, gelecekte reklamcılığın bir parçası olacağı söylenen bir kavram… İlginizi bu alan çekiyorsa neden olmasın?

GEN HARİTACILIĞI:

İnsan vücudunun gizemlerini çözmek, TV’de belgesel izleyip mısır yemekten fazlasını gerektiriyor. Gen haritacıları, vücudun gen haritasını çıkararak kişiye özel tedaviler geliştirmekle kalmayacak, bir de bu haritalar sayesinde, hastalıklara daha oluşmadan çareler bulabilecekler.

İKLİM DEĞİŞTİRME UZMANLIĞI:

Dünyanın geri kalanı, çoğunluk gibi “Havalar nasıl olursa olsun, sizin havanız iyi olsun!” deyip kendini rahatlatamadığı için, küresel ısınmadan korkmaya devam ediyor! Bu korku, gelecekte, iklime müdahalede bulunmaya kadar varacak ve iklim geliştirme uzmanlığı diye bir meslek icra edilecek. Bu uzmanlar, küresel ısınmayla mücadele gibi uzun vadeli, ulvi amaçların yanı sıra, dönemler ve bölgeler bazında da iklimleri kontrol etmeye çalışacak.

RÜYA TASARLAYICILIĞI:

Planlanan gelişime göre, yaklaşık 100 yıl içinde, beynin seçtiği değil, kendi tasarladığımız rüyaları görebileceğiz. Gereksiz bilgi yığınlarının içinden, hasar vermeden, ince bir işçilikle çıkarıp size istediğiniz rüyaları görme imkânı sunulacak. Öteki aleme meraklıysanız bu işi ciddiye alabilirsiniz.

UZAY REHBERLİĞİ:

Uzaya yolculuğun dile getirildiği günümüzde uzay rehberliği işi de çok uzak değil. Eğer uzaya merakınız varsa, iyi düzeyde yabancı dil biliyorsanız, uzay yolculuğuna çıkacak olanlara neden siz rehberlik etmeyesiniz?

VÜCUT YEDEK PARÇASI VE ORGAN İMALATÇILIĞI:

Tıptaki gelişmeler baş döndürücü bir hızla ilerliyor. Kişinin genetik özellikleri baz alınarak, vücut parçalarının ve organlarının özel olarak üretilmesi şeklinde özetleyebileceğimiz bu iş özellikle iş kazalarının yoğun olduğu ülkemizde ilgi görebilir. Fikir olarak, tıp bilimini destekleyecek ve son derece yüce bir amaca hizmet edecek mükemmel bir meslek olarak önünüzde bir seçenek olarak duruyor.

İNTERNET EMLAKÇILIĞI:

2000’li yılların başında denenmiş olsa da pek başarılı olamamış; ama İnternet kurallarının zamanla oturmasıyla birlikte yeniden gelişmesi beklenen bir iştir bu. İşin esasını, web adlarının önceden satın alınıp belirli fiyatlarla ilgilenenlere satılması oluşturuyor. Yaratıcılığınıza güveniyorsanız, biraz da yatırım yapacak bütçeniz var, domain alarak bu işi home-ofis olarak bile sürdürebilirsiniz.

Türkiye’de yeni açılan bölümler

ÖSYM, yeni tercih döneminde adayları yeni meslek alanlarıyla da tanıştırdı. Bu yıl ilk kez açılacak olan yeni bölümler yeni meslekleri de ortaya çıkardı.

TIP MÜHENDİSLİĞİ

Bu yıl ilk kez tıp mühendisliği bölümü Karabük Üniversitesi’nde açılacak. Tıp mühendisliği, tıp malzemelerinin üretimi konusunda eğitim verecek.Malzeme mühendisleri, makine mühendisleri, bilgisayar ve elektrik-elektronik mühendisleri disiplinlerarası bir çalışma yapacak. Bu bölümü tercih edecek adaylar, bir yıl İngilizce hazırlık olmak üzere 4 yıl eğitim alacaklar.

TARIMSAL GENETİK MÜHENDİSLİĞİ

Niğde Üniversitesi’nde açılan bu bölümde, bitkilerin besleyici değerlerini yükseltmek ve verimlerini arttırmak için genetik yapıları üzerinde çalışılacak. Birçok biyoteknoloji şirketi, önümüzdeki yüzyılda daha çok tarımsal ürünü kapalı alanlara getirmek amacıyla, yeni doku kültürü için çalışıyor.

ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ

Ulaştırma Mühendisliği bölümü Karabük, Yalova ve Beyşehir Üniversitelerinde açılacak. Ulaştırma planlaması ve modellemesi, trafik mühendisliği ve karayolu güvenliği, yol geotekniği ve üstyapısı, demiryolu mühendisliği gibi uzmanlaşma alanları olan inşaat mühendisliği dalı olarak tanımlanabilir. Yurtdışındaki üniversitelerde hava ve deniz ulaştırması dalları da yaygın… Türkiye’deki en yaygın alanı yol üstyapısı sayılabilir. Büyükşehirlerdeki trafik sorunlarını çözmek için, trafik ve ulaşım planlama dalında daha çok ulaştırma mühendisi gerekiyor.

Anketten çıkan sonuç

Secretcv.com’un 27 bin 300 kişiyle yaptığı anket sonucuna göre; geleceğin mesleği yüzde 17 ile “sosyal medya szmanlığı” oldu. Yüzde 15 ile İş sağlığı ve güvenliği ikinci sırada yer alırken, yüzde 14 ile Nanoteknoloji mühendisliği üçüncü sırada yer aldı. Bu meslekleri sırasıyla yüzde 12 ile yazılım mühendisliği, yüzde 11 ile psikoloji, yüzde 7 ile finans danışmanlığı, yüzde 6 ile moleküler biyoloji, yüzde 5,5 ile uzay mühendisliği, yüzde 5 ile hemşirelik ve sağlık memurluğu ve bilgisayar sistem analistliği izledi.



2

Haberin Devamı