Eğitim - Kariyer YKS tercih kodu nedir, nerede yazıyor? YKS tercih adı ve tercih kodu nasıl bulunur? 2022 lisans ve ön lisans programları tablosu

YKS tercih kodu nedir, nerede yazıyor? YKS tercih adı ve tercih kodu nasıl bulunur? 2022 lisans ve ön lisans programları tablosu

Paylaş
YKS tercih kodu nedir, nerede yazıyor? YKS tercih adı ve tercih kodu nasıl bulunur? 2022 lisans ve ön lisans programları tablosu

YKS tercih kodu ve tercih adına ilişkin aramalar 2022 YKS tercihlerinin başlamasıyla yoğunluk kazandı. Puanlarını 18 Temmuz’da öğrenen adaylar ÖSYM tarafından yayımlanan tercih kılavuzuna göre 2022 YKS lisans ve ön lisans programlarına tercihlerini yapmaya başladı. Peki, YKS tercih kodu nedir, nerede yazıyor? YKS tercih adı ve tercih kodu nasıl bulunur? İşte yanıtı…

YKS tercih kodu, tercih işlemleri sırasında adaylar tarafından tablolar üzerinden bulunuyor ve tercihler bu kodlar olmadan yapılamıyor. Her üniversitenin ve bölümünün kendine ait tercih kodu bulunurken adaylar bu kodları tercih sırasına göre listelerine yerleştiriyor.

Haberin Devamı

YKS TERCİH KODU NEDİR?

YKS tercih kodu, adayın tercih işlemleri sırasında tercihte bulunabileceği üniversitelerin ve bölümlerin sahip olduğu kodlardır. Tercih sırasında üniversitenin adından sonra bu üniversite bulunan programların kodları ve adları yer almaktadır.

Tercih işlemleri esnasında tercih kodunu kullanan aday, tercih bildiriminde bulunurken, program kodunu tercih sırasına göre ekliyor.

YKS TERCİH ADI VE TERCİH KODU NEREDE YAZIYOR, NASIL BULUNUR?

ÖSYM tarafından erişime açılan 2022 YKS tercih kılavuzunda Tablo-3 ve Tablo-4'te yer alan üniversite kontenjanları, bölümleri ve taban puanları kısmında ilgili bölümlerin kodları yer alıyor. Tabloda, her üniversitenin adından sonra bu üniversitede yerleştirme yapılacak yükseköğretim programlarının kodları (1) numaralı sütunda, adları (2) numaralı sütunda, programın öğretim süresi (3) numaralı sütunda, programın puan türü (4) numaralı sütunda, programın genel kontenjanı (5) numaralı sütunda, okul birincisi kontenjanı (6) numaralı sütunda, programla ilgili özel koşul ve açıklamaları (7) numaralı sütunda (Bu koşul numaralarının içeriği "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" başlığı altında numara sırasına göre verilmiştir.) verilmiştir.

Haberin Devamı

YKS tercih kılavuzunda Üniversite bölümleri, taban puanları kısmında bölümlerin kodları bulunmaktadır. Yayınlanan tablo-3 ve tablo-4'te üniversiteye yerleştirme yapılacak programların kodları ilk sütunda yer almaktadır.

TERCİH KODU NE İŞE YARIYOR?

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyecekler. Sadece tercih yapılacak tablolardan olmak koşuluyla girmek istenen yükseköğretim programlarını belirleyip, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adları tercih sırasına göre yazılıyor.

2022 LİSANS VE ÖN LİSANS PROGRAMLARI TABLOSU İÇİN TIKLAYIN