Ekonomi Ekmeği dilim dilim tüketin!

Ekmeği dilim dilim tüketin!

Paylaş
Ekmeği dilim dilim tüketin!

Ucuz olduğu için çok fazla dikkat etmediğimiz ama 'zam gelecek' dendiğinde topyekûn tepki gösterdiğimiz ekmeğin israfı öyle böyle değil. Yılda 2 milyar lira çöp oluyor. Bunun önüne geçmek aslında basit. İlk kural dilimlemek...

Bilal Emin TURAN / POSTA

Haberin Devamı

Sofralarımızın vazgeçilmez en ucuz besin kaynağı ekmek. Kolay elde ediyoruz ama kıymetini pek bilemiyoruz. Kişi başına günde 300-350 gram ekmek tüketiliyor. Ama bir o kadar da israf var. Bir günde 6.1 milyon adet 200 gramlık ekmek çöpe atılıyor. Bu da yılda 2.2 milyar adet ekmeğin tüketilmeden çöpe atıldığını gösteriyor.

FIRINDA BAŞLIYOR

200 gram ekmek 1 lira. Yılda 2 milyar liranın üzerinde bir ekonomik kayıp söz konusu. Ayrıca çöpe giden ekmekle, her gün 4 milyon kişi doyabilir. Fırınlarda başlayan israf, ev, yemekhane, otel ve lokantaya kadar uzuyor. 2013'te başlatılan ekmek israfını önleme kampanyasıyla günde 1 milyon ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı.

KÜÇÜKTE ZIT ETKİ

Ama halen ekmeğin önemli bir bölümü tüketilmeden atılıyor. Otel, lokanta vb. yerlerde tek kişilik küçük yuvarlak ekmekle israfın önlendiğine yönelik bir anlayış var. Ancak araştırmalar tam tersini söylüyor. Araştırmaya göre; ticari işletmelerde en az israf edilen ekmek tipi normal gramajlı somun ama ince dilimlenen ekmek.

Haberin Devamı

YILDA BİN 500 LİRAYA YAKIN HARCAMA

Evlerde israf edilen ekmek günde toplam 2 milyon adede ulaşıyor. Türkiye'de 20 milyon hane var ve günde hane başına 3 ekmek tüketiliyor. 200 gramlık ekmek 1 liradan satılırken, 250 gramlık olanın fiyatı 1.25 lira. 1 liradan yılda 1095 lira, 1.25 liradan 1369 lira ekmek için harcanıyor. 1 ekmeğin tüketilmeden atılması yılda 400-450 liranın boşa gitmesi anlamına geliyor. Günde 1 lira göze batmıyor belki ama elektrik, doğal gaz, su, sebze-meyve ve ekmek derken hatırı sayılır rakamlar ortaya çıkıyor.

SATIN ALIRKEN DİKKAT!

-Ekmek almadan önce; tüketecek kişi sayısı, tüketilecek yemek ve evde bulunan ekmek miktarını mutlaka dikkate alın. Alındığı gün tüketilmeyecekse, ambalajlı ekmek tercih edin.

-Ekmek her gün tüketildiği için fırına veya bakkala her uğramada 2-3 ekmek almak genel bir alışkanlık ve refleks haline gelmiştir.

-Bu alışkanlıklarınızı değiştirin. Aldığınız gün tüketeceğiniz kadar ekmek alın.

NASIL SAKLANMALI?

✘Ekmeği dilimleyerek tüketin. Marketlerde ve fırınlarda dilimleme makineleri mevcut.

Haberin Devamı

✘Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler.

✘Ekmek dondurucuda normalden çok daha uzun süre saklanabilir.

✘Ekmeği kilitli buzdolabı poşetlerinde muhafaza edin.

✘Taze ve yumuşak kalması için oda sıcaklığında ama kapalı bir ekmek kutusunda saklayın.

✘Ekmek sıcaksa, soğutup daha sonra poşete koyun.

✘Ekmeği koyduğunuz poşette buharlaşmadan kaynaklanan su tanecikleri varsa poşeti değiştirin veya ekmeği bir kâğıt havluya sarın.

✘Sıcak havalarda küflenmeyi önlemek için ekmeği buzdolabında saklayın.

✘Donmuş ekmekleri ilk günden itibaren 3 ay içinde tüketebilirsiniz.