Ekonomi 1.5 milyon EYT'li hemen emekli olacak

1.5 milyon EYT'li hemen emekli olacak

Paylaş
1.5 milyon EYT'li hemen emekli olacak

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT’li) ilgili düzenlemenin aralık ayında Meclis’e geleceğini söyleyen Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, “EYT şartlarını sağlayan 1.5 milyon kişi var” dedi. Bilgin, 600 bin sözleşmelinin bu ay kadroya geçeceğini de belirtti.

18 YILA VARAN ÖTELEME

Haberin Devamı

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup da daha sonra çıkarılan yasalar nedeniyle emeklilik süresi 18 yıla kadar uzayanları yani emeklilikte yaşa takılanları (EYT) ilgilendiren düzenlemede son viraja girildi. Dün bakanlığın 2023 bütçe sunumunu yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “EYT düzenlemesini aralık ayında Meclis’e takdim edeceğiz. Şu anda yaş şartını kaldırsak emekli olacak yaklaşık 1.5 milyon kişi var” dedi. EYT düzenlemesinin 3600 ek göstergenin devreye gireceği 15 Ocak 2023’ten itibaren hayata geçmesi bekleniyor.

YAŞ DIŞINDAKİ ŞARTLAR!

8 Eylül 1999’dan önce erkek 25 yıl sigortalılık süresi ile 5000 gün primi, kadın ise 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün primi tamamlayınca emekli ediliyordu. Memur ve Bağkur’lu kadında 7200 prim gün süresi, erkekte de 9000 gün prim aranıyordu. Bakan Bilgin yaptığı açıklamada, “EYT’de 1999 öncesi ve 5.000 prim gün şartını kaldırmıyoruz. EYT’den kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil” dedi. Primi tamamlamayanlar için kademeli geçiş olacağı öngörüsü var. Ama net detaylar aralıkta ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

600 BİN SÖZLEŞMELİYE BU AY KADRO

Kamuda, 300 bini öğretmen, sağlık personeli ve din görevlisi olmak üzere 600 bin civarında sözleşmeli personel bulunuyor. Bu personel yıllardır kadrolu memurla aynı işi yaptığı halde farklı özlük haklarına sahip oldu. Memur sendikaları uzun süredir sözleşmeli çalışanlara kadro verilmesini talep ediyordu. 100 binleri ilgilendiren müjdeli haberi Bakan Bilgin verdi. Bilgin, “Sözleşmeli memurları bu ayın içerisinde kadrolu hale getireceğiz. Çalışmayı tamamladık” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücretle ilgili de komisyonda açıklama yapan Bilgin, “Aralık ortasında asgari ücret komisyonunu toplayacağız. Temsilcileriyle bunu gerçekleştireceğiz. Tüm emekçileri enflasyon karşısında koruyacak sosyal devlet duyarlılığıyla işe başlıyoruz” dedi. Bakanlık geçtiğimiz günlerde Türkiye genelinde asgari ücretle ilgili işverenleri de kapsayacak bir anket çalışması başlatmıştı. Asgari ücret şu anda net 5 bin 500 lira. 7-9 bin lira arası tahminler gündeme geliyor. Bu da aralık ayı bitmeden netleşmiş olacak. Yani milyonlarca kişi yeni yıla güzel haberlerle girecek.

Haberin Devamı